Nu snackar vi spöken

Jag sitter i soffan en vanlig måndagskväll. Klockan är lite över nio och det finns inte mycket att kolla på på TV. Någon tar fjärrkontrollen och byter kanal. Byter igen. Det slutar med att vi kollar på något program om andar. Eller spöken, som man sa när man var barn. Någon mumlar någonting om att allt bara är fake. Spöken finns inte, det har man ju lärt sig. Det visste man redan när man var fem, eller hur?

Någon annan i rummet svarar “det vet du ju inte”. Men jag säger ingenting, för jag har ju ingen aning om sånt finns eller inte. Vet inte vad som är rätt eller fel. Och anledningen till varför jag skriver den här texten är inte för att jag vill övertyga någon om att andar finns eller inte finns. Så även om jag skulle ha en egen åsikt i ämnet tänker jag inte dela med mig av den i dag. Jag tänker bara dela med mig av en del tankar och funderingar som finns i mitt huvud, och hoppas på att ni inte kommer tycka att jag är helt vrickad.

Först och främst är medialitet och allt som har med det att göra sådant som det inte pratas mycket om. Ingen riktigt vågar. Jag vågar inte. Du som läser det här, du vågar troligtvis inte heller. Men varför? Vi drar oss inte för att prata för en del andra saker som det inte heller finns vetenskapliga bevis för. Religion och aliens är bara två exempel. Vissa tror, vissa inte. Det är egentligen bara så simpelt. Det finns massvis med åsikter, tankar och funderingar kring de ämnena också, precis som med medialitet, och ändå vågar man prata om dem. Men andar och spöken tar man inte upp alls, oavsett om man är på sidan som tror eller inte.

Tro mig när jag säger att jag mycket väl vet hur lätt det är att vara skeptisk. Det finns inga vetenskapliga bevis, och det finns heller ingen logisk förklaring. Det enda som kan liknas vid någon form av bevis är olika människors enskilda upplevelser.

Men jag känner en man som jobbar som medium, och han sa en mycket klok sak en gång: att ingen människa kan ta ens upplevelser ifrån en. Det han menade med det är att det man har upplevt är verkligt för en själv, vad det än må vara och oavsett om man kan applicera logik på händelsen eller inte.

Visst, man kan ifrågasätta, och man behöver inte hålla med eller tro på samma sak, men man har ingen rätt att säga “du har fel”. För det finns inget rätt eller fel, inga svar, inget facit. Och det kommer det aldrig att finnas heller. Antingen är man skeptiker eller så tror man, men lita på mig när jag säger att det är långt ifrån säkert att du kommer stanna på samma sida hela ditt liv.

 

Av: Linnea Henriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s