Dela in skolåret i tre terminer

Skolministeriet : Skolstress och kuratorer som inte räcker till/UR
Skolministeriet : Skolstress och kuratorer som inte räcker till/UR

Är vårt skolsystem det optimala? Det är en fråga som plågar elever dag ut och dag in. Vi dras med ett system som vi inte har varit med och utvecklat. Vi har aldrig haft något att säga till om gällande detta system eller hur vi vill ha det! Så är det rätt för oss att ha för många kurser som pågår samtidigt med krav på att vi ska leverera hela tiden? Mitt föslag är att istället dela upp skolåret på tre terminer och nu ska ni få veta varför.

Vi elever går varje morgon upp och går till en skola i förfall. PISA- efter PISA-undersökning pekar åt samma håll – rakt ner. Skolsystemet är inte den stolthet som det en gång var för både elever och lärare. Vi kan inte tillräckligt mycket, helt enkelt.

Då är det ju underligt att elever hellre aldrig har varit mer stressade över skolan. Det fanns en tid då elever inte kände denna stress som vi gör i dag för att prestera på högsta nivå. Vi elever har ett betygssystem som gör att om vi har 4 A och 1 E får vi D i betyg. Detta, samtidigt som vi läser fem ämnen varje dag, leder till en ofantlig stress. Varför tas ingen hänsyn till att vi går i skolan från 8.00-15.00 varje dag. “Med det är ju inget”, säger de äldre. Ja, det är korrekt men vi pluggar sedan 16.00-19.00 för att klara av alla prov. Det är en hel arbetsdag av rent pluggande av ny information. Det är och kommer alltid vara jobbigare att lära sig något nytt än att gå till ett jobb där man gör samma sak dag in och dag ut.

Folk undrar ändå varför vi elever presterar sämre? Men om ni ser det ur vårt perspektiv så kanske ni får en aning vad vi pratar om. I det förra betygssystemet med IG-MVG var inte elever stressade som de är i dag. Elever kände inte samma press eftersom betygen som var höga var lättare att uppnå. Det fanns inte en situation som skapar mer problem för en elev än vad den löser. Ändå när man tar denna debatt om skolan är det få som nämner oss elever. Det är vi som blir mottagaren för denna utbildning som ibland verkar som lekskola. Jag frågar ofta mig själv varför vi inte har fått en chans att påverka? Vi borde ha fler fria val och få gå i en skola baserad på hur vi lär oss bäst.

Tyvärr är inte skolan så här. Det finns mängder med rapporter som pekar på samma sak som jag. Skolan är för stressig och blir för mycket för en elev. Det finns rapporter som pekar på att den gången i livet vi har flest självmordstankar är när vi går i gymnasiet. Ska det vara så här? Det tycker inte jag. Därför föreslår jag några ändringar som skulle göra skolan lättare att uthärda genom att minska stressen, vilket oftast är det som tar mest av ens kraft.

  1. Dela upp skolåret i tre terminer istället för två.
  2. Kör blockläsning av kurserna så om man har nio kurser över ett år har man tre per termin.
  3. Efter terminen får man betyg i kursen som är gjord.
  4. Börja sedan om igen med nya kurser.

Detta kommer inte bara att ge en avlastning för eleverna genom att minska pressen för alla kurser man måste genomföra samtidigt. Man får mer tid att plugga på ett ämne och man får ett betyg istället för att man måste vänta så länge. Lärarna kommer också få mer tid per elev i ämnet för en lärare kommer inte ha lika många ämnen igång samtidigt.

Detta system är det mest effektiva därför att vi inte måste förändra på våra lov alls. En termin kommer vara tre månader sedan ett lov på ca två veckor sedan kör man igen. (Var inte oroliga – sommarlovet ligger kvar som vanligt.) Detta minskar stressen och pressen.

En elev som är ostressad är inte bara stabilare som människa utan också en person som kan prestera bättre. Därför ser jag inget fel med detta system. Alla vinner på bättre betyg och mindre stressade lärare. Så tänk efter – är det så fel att ändra systemet så att alla vinner på det?

Av: Robin Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s