Cancern tog guden ifrån oss

ladda ned

Måndagen den 11:e januari vaknade hela världen upp i chock – den världsberömda glamrockstjärnan David Bowie hade avlidit under söndagen i cancer. Efter att ha levt med levercancer i 18 månader avled Bowie i sitt hem i New York. Som hans vilja löd kremerades han kort efter dödsfallet och stjärnan vill inte ha någon begravning för varken familj, vänner eller allmänheten.

Bowie slog igenom med låten “Space Oddity” år 1969. Albumet “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” visar hur Bowie var först med att kombinera musik och teater. Musikgenren kallas nu för glamrock och har förts över till andra rockband liksom fans. Bowies första album var ett konceptalbum som kretsade kring Ziggy Stardust, den utomjordiske rockstjärnan. Rollen utvecklades från att vara en figur i Bowies lyrik till att bli en karaktär på scen och senare också i privatlivet.

Efter det har Bowie erövrat världen med sin musik, stil samt blivit en ikon inom HBTQ-världen då han var den första rockstjärnan att komma ut som bisexuell på 70-talet.

Personligen älskar jag David Bowie! När jag var liten var hans låt “Fashion” med i en reklam för H&M, tror jag att det var. Så under större delen av mitt liv har den refrängen funnits i mitt huvud under shoppingturer och modelljobb, och det är även därför en av mina kategorier på min blogg heter just “fashion” och inte “mode”. Även “Under Pressure” har varit en hit på knattediscon jag gått på. Eller hans “Let’s Dance” som är signaturmelodin till dansprogrammet. Egentligen har många av Bowies låtar funnits i ens uppväxt bara att man inte har vetat vem rösten var. Första gången jag hörde “Heroes” var jag tolv år då den var med i TV-serien “Andra avenyn”. I den scenen står Kim, seriens hottie, framför spegeln och övar boxningslag med låten som bakgrundsmusik. Jag satt och dreglade kan jag lova. Soundet ger mig gåshud och sen dess har det varit en av mina favoritlåtar. Jag har bestämt att om SVT gör en till säsong av “This is how  I roll” och filmar mitt utspring ska den vara med.

4000

Mitt första riktiga minne med Bowie var i ettan på gymnasiet då jag och min kompis kollade på dokumentären “David Bowie – Five Years” som han spelat in. Det var första gången jag såg Bowie och tyckte han var sjukt weird men också sjukt intressant. För mig är han ett musikaliskt geni och konstnär. Han vågade experimentera med stilar och det diggar jag. Bowie är en förebild för många och vågade vara den han var. Inte nog med att Bowie var först att komma ut som bi, han vågade dessutom gå mot queer-hållet. Att komma ut som bi- eller homosexuell tror jag är extremt svårt för rockkillar. Rockkillar är kända för att vara extremt manliga och dominanta sexuellt, och vi vet ju hur rocklåtar kan låta. Jag tror att manliga rockstjärnor känner press på att vilja ha tjejer just på grund av detta. Så jag tycker Bowie var och är grym!

Jag vet att Bowie är anmäld för både våldtäkt och pedofili, och detta är så klart inget jag hyllar, men jag hyllar hans musik och artisteri. May he rest in peace.

Bowies fem bästa musikvideos:

  1. Let’s Dance
  2. Ashes to Ashes
  3. Life on Mars
  4. Blackstar
  5. Heroes

Av: Nathalie Chanise Ahlgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s