Människor är inte snö, det är inte vackert när de faller

Smärta. Hat. Självförakt. För så många människor är detta vardag. Varje sekund, av varje minut, varje timme av varje dag. Självhat. Att se på sig själv med illamående och gråten i halsen – för att man lever dagligen med att hata sig själv.

Det finns få saker som är lika sorgligt som att hata sig själv. Men en av de få sakerna är när man romantiserar depression och självskador. Det är inte vackert. Det är panik, ångest, dödslängtan och ett djupt jäkla hål där man varken ser eller känner någonting. Det är att leva bedövad.

Nya bilder på sociala media visar upp bilder på människor vars kroppar vittrar sönder av ätstörningar och ärr som man tydligt kan se att de åsamkat sig själva. Dessa bilder porträtteras som poetiska och djupa. De är djupa, men inte på det sätt som folk klickar like för. De är djupa för det är en människa som är så djupt gången i depression att inte livet lockar längre.

Vi måste sluta romantisera depression och istället romantisera det som på riktigt är vackert och underbart – vilket är återhämtningen. Överlevnaden. Att man är så stark som lever med att hata sig själv så länge, men man väljer att överleva. Man väljer livet fastän det inte lockar.

Till dig som lever med depression: Du är fantastisk. Du är stark. Du kanske inte kan bära många kilon, men du har burit dig själv och dina känslor och det finns ingenting starkare. Du är otrolig och älskad, även om det kanske inte alltid känns så. Du förtjänar livet och det är okej att må dåligt. Hjälpen du får kanske inte hjälper dig i den värsta stunden, men den lindrar smärtan i längden.

Människorna i din omgivning kan hjälpa dig mer än du tror och ifall du pratar om det, blir det lättare att hantera. Det gör så jävla ont att visa att man är sårbar men om du gör det så visar du också att du är stark. Du har burit på det så länge och det bevisar att du är okrossbar oavsett vad din kropp visar.

Jag vet att det gör så otroligt ont just nu men när du kommer ur den, kommer du ha en euforisk känsla. Du har hatat dig själv så länge att när du börjar älska dig själv, finns det ingenting som kan stoppa dig. Och jag säger ”när” och inte ”om” för jag vet att du kan klara det. Du kan klara allt.

recoveryahead

 

Lydia Grünewald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s