Jeans är klädindustrins skamfläck!

Skulle du köpa ett plagg som du visste var både oetiskt producerat, vattenkonsumerande och bombarderat med hälsovådliga kemikalier? Förmodligen inte, trots det har du antagligen mer än tillräckligt av just detta plagg i din garderob hemma. Förvånad? Jag hoppas inte det, för alla borde känna till det faktum att jeans har klädindustrins skitigaste baksida!

Den stora frågan är egentligen inte vad som gör jeansindustrin smutsig, frågan är i vilken ände man ska börja. Men låt oss inte göra det komplicerat, vi börjar med kemikalierna. Kemikalier används flitigt vid jeanstillverkning speciellt vid odlingen av bomull. Detta är något som uppmärksammas i artikeln “Bomull – en vattenslukande gröda” (2013-10-15) på Världsnaturfondens (WWF) hemsida som bland annat handlar om de enorma mängder av jordbrukskemikalier som används för att bekämpa insekter samt öka avkastningen. Artikelförfattaren förklarar att det största problemet med jordbrukskemikalier är de konsekvenser det får på naturens ekosystem. Vattendrag och förstahandskonsumenter förgiftas, vilket leder till att djur högre upp näringskedjan som toppredatorer påverkas. Något som inte nämns i artikeln är att det även finns en risk att förstahandskonsumenterna blir resistenta mot gifterna vilket resulterar i användandet av ytterligare gifter, en ond cirkel har skapats.

Men det slutar inte där, kemikalierna används även vid färgning, vävning och tvättning av jeansen. Enligt en kartläggning av kemikalieanvändningen inom textilindustrin (2009) utförd av industriforskningsinstitutet Swerea IVF, används upp emot två kilo kemikalier vid tillverkningen av ett par jeans och i många fall kan siffran vara betydligt högre. Så frågan är självklar, är det värt det? Varje dag dör flera hundra djurarter runt om i världen ut och den biologiska mångfalden blir alltmer begränsad. Men har vi verkligen låtit det gå så långt, att vi är bekväma med att våra blekta jeans är orsaken?

jeans-400px

Men det är inte de enda frågorna som uppkommer, är vi även bekväma med de oetiska arbetsförhållanden som förekommer i denna smutsiga industri? I den tidigare nämnda artikeln på Världsnaturfondens hemsida berättar skribenten hur det är vanligt att arbetare på bomullsodlingar får symptom som huvudvärk, illamående och svåra allergier. Även allvarliga sjukdomar och dödsfall orsakade av kemikalierna förekommer. Jordbrukarna blir ofta skuldsatta på grund av de pressade priserna på marknaden och barnarbete är därför inte ovanligt. Det är ganska sjukt egentligen, att dina egna barn kan ha jeans tillverkade av barn i deras egen ålder. Om inte det får dig att tveka nästa gång du ska investera i ett par nya jeans, då vet jag inte vad.

Ett argument som ofta figurerar i debatter runt detta ämne, är att jeansen har sådan bra kvalité att man inte lika ofta behöver köpa nya. Det kan jag definitivt hålla med om, jeans håller bra, men det finns lite för mycket som talar emot. För medelsvensson har inte ett par jeans som slits dag ut och dag in. Nej, medelsvensson har hela garderoben full och när nya modet kommer ut bär det av till klädaffären igen. Second hand ger dålig status men jeans som redan vid inköpet är i trasor går hem. När började vi prioritera vår egen status före planeten vi bor på?

Det finns för många anledningar att inte köpa jeans och ändå har vi ännu inte kommit till jeansens mörkaste sida, vattenanvändningen! Bara till ett kilo bomull går det åt 29 000 liter sötvatten något som uppmärksammas i den tidigare nämnda WWF artikeln. Odlingen sker i torra områden där sötvatten är bristvara och kräver konstbevattning i mängder. Stora vattendrag torrläggs och grundvattnet som är kvar blir förgiftat. Detta skapar stora brister i sötvattnets naturliga kretslopp, en ekosystemtjänst som inte längre kan tas för given. Rubbningen av detta kretslopp orsakar minskad biodiversitet men framförallt stor brist på rent dricksvatten, något som en stor del av jordens befolkning saknar. Att vatten är jordens viktigaste naturresurs, verkar vara något vi i västvärlden glömt bort!

Ja, nu är det dags att vakna upp, jordens gränsvärden är sedan länge överstigna och giftiga kemikalier och slöseri av sötvatten kommer inte göra saken bättre. Kära läsare, nu är det upp till er att ta avstånd från denna grisiga industri! För ingen vill väl uppleva den dagen, då jordens klimat tippar över på grund av ett par sketna jeans!

Av: Emil Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s