Hylla kvinnan på en av årets viktigaste dagar

 

international-womens-day
På initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin instiftades år 1910 den internationella kvinnodagen som kom att bli den åttonde mars varje år. Detta för att uppmärksamma ojämlikhet och kvinnornas situation jorden över. Så i dag, just den åttonde mars, är det dags igen. En dag för alla oss med en
smula. För en hel dag är vi de enda som får besöka Hylliebadet i Malmö. Under en dag hyllas och värdesätts kvinnornas kamp för jämställdhet och lika rättigheter världen över. Den 19 november var det killarna som hyllades, men nu är det äntligen vår tur.

Kurran, punani, kärlekstunnel, smula; det kvinnliga könsorganet, slidan, och anledningen till så många år av mänskligt lidande. 1718 var det för första gången möjligt för kvinnor att rösta i Sverige. Beslutet var inte enhälligt och variationer förekom från kommun till kommun i Sverige, men ändå. Principen var där, det första slaget var vunnet. Men som alltid var det långt kvar och ännu i dag märks historiens ärr, minst sagt i länder där kvinnor fortfarande anses ha mindre värde. Men för att fokusera på vårt hemland är några andra viktiga händelser för det kvinnliga könet till exempel år:

1778

  • Då ogifta kvinnor tillåts föda barn anonymt på annan ort än sin hemort, för att slippa social utstötning, och ska slippa svara på frågor från myndigheter om barnets födelse.

1810

  • Ogifta kvinnor får möjlighet att ansöka om att bli myndigförklarade av kungen.

1845

  • Lika arvsrätt i Sverige.

1847

  • Nancy Edberg anställs som första simlärarinnan för kvinnor. Hon gör både simundervisning och skridskoåkning tillgängligt för kvinnor.

1863

  • Ogifta kvinnor blir automatiskt myndiga vid 25 års ålder.

1864

  • Hustrumisshandel förbjuds. Ogifta kvinnor och män får lika rättigheter i det privata näringslivet.

Listan är så sinnessjukt lång att inte ens en bråkdel får plats här men det senaste stora steget för kvinnorna i detta avlånga land tycks vara år 1975 då abort blev lagligt i Sverige. Men det här är som sagt bara i Sverige och nu är det vår tur att hjälpa andra länder att komma till samma insikt som vi. Visst finns det massor kvar att göra även i vårt land, men jämfört med många länder spelar det ingen större roll om man har en muff eller en dingelidong utan livet flyter på relativt oberoende av det.

Så är det dock inte överallt. Om situationen i exempelvis Saudiarabien skriver Amnesty på sin hemsida att det år 2013 instiftades en lag som kriminaliserar våld i hemmet men att denna inte har tillämpats i praktiken. Kvinnor får väldigt sällan köra bil. Kvinnor får inte gå på fotboll. Amnesty skriver även att det i augusti meddelades att kvinnor för första gången skulle få rösta och kandidera i de kommunalval som skulle hållas i december. Kvinnor valdes in på 21 av de 2106 platserna. Tjugoen kvinnor och tvåtusenåttiofem män! Ja, you get the picture.

Så låt oss ta en dag och riktigt HYLLA kvinnorna på Åva och överallt. Är du man så hylla kvinnorna runt omkring dig, ge mamma, systern eller klasskamraten en extra varm kram. Är du kvinna så sträck på ryggen, lys med ögonen och ta vara på det fantastiska jobb gångna kvinnor gjort för att just du ska kunna ha det så jäkla bra som vi kvinnor i Sverige faktiskt har i dag.

greys-anatomy-season-11-episode-14-recap-feature-888x456
Av: Lisa Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s