Tidlös hjältinna har somnat in – Harper Lee

På senaste tiden har många stjärnor börjat lysa på natthimlen för alla stjärnor som försvunnit på jorden. Alan Rickman och David Bowie är bara två av dem. Men i fredags kom ännu en stor förlust för världen.

Harper Lee blev 89 år gammal, och var en av världens mest omtyckta författare. Hennes första roman “To Kill a Mockingbird” såldes i över 40 miljoner exemplar runtom i världen. “To Kill a Mockingbird” utspelar sig i Alabama under 1930-talet och avhandlar många av de ämnen som var högst aktuella då, bland annat rasism och våldtäkt. Känns det igen i dagens samhälle? Men den tar också upp hur världen ses från ett barns ögon – så oskyldigt att det ibland är naivt,men alltid i hopp om det bästa.

Allt eftersom man läser boken inser man att Lee pratar om sig själv, och karaktärerna i boken är baserade på hennes egna iakttagelser av omgivningen som hon växte upp i. Hennes egen karaktär är den lilla flickan som inte förstår varför folk anses vara på ett sätt, baserat på hens utseende

“I think there is just one kind of folks.
Folks.” Scout Finch, To Kill a Mockingbird

“To Kill a Mockingbird” vann Pulitzer-priset och är i dag en klassiker som alla bör läsa minst en gång. Det finns även en film baserad på boken, med samma namn.

harper-lee
Av: Lydia Grünewald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s