Mall of Scandinavia vs. Täby Centrum

Självklart bestämde sig Cumulus-redaktionen för att åka till det nya, omtalade, lyxiga och stora köpcentret Mall of Scandinavia för att se om det är så bra och fantastiskt som det sägs vara. Vi valde att jämföra det med vår gamla hederliga galleria Täby Centrum. Trots att det är så nytt och fräscht var det ganska lätt att hitta negativa saker, men överlag är det ett fantastiskt fint centrum med ett stort utbud av allt. VIP-bio och selfie-vänligheten sticker ut extra mycket.

imageprocessor

Den 13 november förra året invigdes Skandinaviens största köpcentrum i Solna. Det är placerat intill den stora fotbollsarenan Friends Arena och byggnationen av Arenastaden, som området heter, och började byggas under år 2009. Mall of Scandinavia är omtalat för dess lyxiga design och exklusiva shopping. Det är större än hela Gallerian, Sturegallerian, PUB, NK och Åhléns City tillsammans. En tiondel av ytan upptas bara av restauranger i olika former. Här återfinns hela 224 butiker och restauranger, fördelade på ytan 101 048 kvadratmeter. För att ni ska förstå hur stort det är så hade hade ca 4000 personer arbetat dygnet runt med att få klart allt i tid inför öppningen av gallerian.

Av de tre våningarna är de lite mer exklusiva butikerna och restaurangerna placerade på första våningen medan de “vanligare” butikerna ligger på plan 0. Öppettiderna för butikerna är 10-20 alla dagar.

Filmstaden Scandinavia är Nordens mest moderna biograf och något utöver det vanliga, med sammanlagt 15 salonger och 2000 biofåtöljer. Den största salongen är en IMAX-salong. Dessutom finns en separat VIP-biograf med fyra salonger med 160 exklusiva platser och anslutande restaurang. På Mall of Scandinavias nya bio kommer du kunna äta och ta ett glas vin i biofåtöljen.

Mall of Scandinavia har även en egen avdelning med ett ljus som är specialkonstruerat för selfies och det är väldigt omtalat och populärt i alla åldrar. Även den stora fontänen som är placerad i mitten av gallerian är ett stort plus i kanten för designen, tycker vi.

Intressant fakta som man kan fundera över är att resturangen Sook som finns i både Täby centrum och Mall of Scandinavia inte i närheten är lika populär i Täbban som i Mall of Scandinavia. I Täby centrum är det ofta halvtomt och i Mall of Scandinavia är det väntetid på att få en plats. Det är mat från Mellanöstern och det kanske säger något om att kundklientelet skiljer sig mellan de båda galleriorna.

PLUS/MINUS MED MoS

 • Svårt att hitta i centrumet
 • Stort, men det är nästan samma butiker som i alla andra köpcentrum
 • Svårt att hitta till toaletterna
 • Mycket folk
 • Svårt att hitta i garaget och veta var man har parkerat  

+

 • Många olika resturanger att välja på
 • Stora och fina lokaler och butiker
 • Fräscha och många toaletter
 • Fint med en fontän
 • En del nya varumärken, som Nike Store, Disney, Michael Kors och Foot Locker  
 • Bra priser
 • Mycket och välja på i shoppingväg  
 • Nytt och fräscht samt fin design

Om någon nu varit helt djupfryst och inte vet det, så är Täby Centrum ett inglasat köpcentrum i Täby, ca 5 minuter ifrån Åva. Centrumet är i dag utbyggt och har 260 butiker, 20 restauranger och caféer, två livsmedelsbutiker, en biograf samt andra tjänster som banker, mäklare etc. Täby Centrum har Stockholms bästa butiksutbud och har även ca 2700 parkeringsplatser i anslutning och är mycket populärt och omtyckt av många människor i alla åldrar.

Täby Centrum har öppet varje vardag 10-20 och helger 10-18. Utbudet växer och växer för varje dag och efter ansiktslyftningen 2015 gick man från 160 till 260 butiker. I Täby Centrum hittar du stora internationella varumärken som Apple Store, Tommy Hilfiger, Lexington, Odd Molly, Sephora, Mango & Victoria’s Secret. Det är en trevlig miljö och omgivning som är anpassad för både barnfamiljer, ungdomar, vuxna samt äldre.

PLUS/MINUS MED TÄBBAN

 • Många onödiga affärer utan kunder
 • Svårt att hitta till toaletterna
 • Inte många restauranger att välja på
 • För mycket folk på Apple-butiken
 • Onödigt många Espresso House-fik
 • För stor andel “dyra” butiker istället för motsatsen

+

 • Många olika caféer att välja på
 • Fräscha och många nya toaletter (om man hittar dem)
 • Fin nybyggd del med nya varumärken
 • Bra priser
 • Lätt att ta sig dit kommunalt
 • Bra parkering
 • Ofta mycket rea och bra erbjudanden
 • Trevlig personal på butiker och restauranger (det vill säga många som gått på Åva)

Som en summering på detta går det inte att komma ifrån att Mall of Scandinavia är en fantastisk galleria med ett utbud av nästan allt man kan begära. Stora öppna ytor och många olika val av restauranger och shopping som är anpassat för alla. Självklart finns det alltid för- och nackdelar med allt och eftersom Täby funnits så länge känner sig många bekväma med det och tycker att Mall of Scandinavia är för stort och “för mycket”. Men som slutsats skulle vi säga att det faktiskt är så bra som ryktet säger. Gallerian har även gått om Täby Centrum nu och vunnit priset för bästa galleria och ligger tyvärr högst upp på toppplistan. Kom igen, Täby!

 

Av: Olivia Larsson & Alice Pakzad

 

http://frida.se/9-butiker-du-inte-far-missa-i-mall-of-scandinavia

http://www.cafe.se/wp-content/uploads/2015/11/mallofscandinavia.jpg

http://www.freedomtravel.se/2015/12/mall-of-scandinavia/mall-of-scandinavia-2/

http://www.fastighetssverige.se/artikel/taby-centrum-utses-till-nordens-basta-kopcentrum-2015-17277

http://www.alltforforaldrar.se/tumadre/2014/11/14/tavling-presentkort-varde-500-kr-pa-taby-centrum/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s