I påsk säljs fler blommor än till alla hjärtans dag

malade_agg

Påsksymbolen nummer ett är förstås ägget. Intresset för ekologiska ägg ökar stadigt och numera är cirka 13 procent av de ägg som säljs i Sverige ekologiska. Vi svenskar sätter i oss omkring tolv kilo ägg eller cirka 222 ägg per person och år, och det går förstås åt ”äggstra” många under påsken. Enligt Svenska ägg äter vi sex miljoner ägg i timmen under påskaftons kväll.

1500 ton sill

Förutom äggen vill vi ha sill, lax och lamm på påskbordet. Och det kostar. Vi handlar mat för över sju miljarder kronor, 20 procent mer än en vanlig vecka. Vi äter till exempel 1 500 ton sill under påsken och det är klara sillsorter som inlagd sill och löksill som är favoriter.

1,4 kilo godis per person

Det många främst förknippar med påsken är godis. Godis till barnen, i presentäggen, godis på längden och godis på tvären. Godisätandet har ökat i många år och i dag äter vi i genomsnitt 220 gram godis i veckan. Men under påskveckan slår vi alla rekord och äter i snitt 1,4 kilo godis. Inte helt oväntat är det godis som föreställer ägg som är mest populära.

I en undersökning gjord av Svensk Handel uppgav 38 procent av de tillfrågade att de trodde att de skulle gå upp i vikt under påsken.

1,5 miljarder kronor på blommor

Förutom god mat vill vi också pigga upp med växtlighet. Våren skyndas på genom att vi tar in påskris som pyntas med fjädrar och blomsterbranschen har en stor topp i försäljningen med påskliljor, tulpaner, lökar och andra vårblommor. Under april spenderar vi 1,5 miljarder kronor på snittblommor och krukväxter. I påsktid säljs fler blommor än till alla hjärtans dag. Alla påskblommor ska givetvis vara gula, vilket ställer till det något för branschen eftersom de gula blommornas popularitet sjunker som en sten samma dag som påsken är över.

Av: Ingrid Hessel och Sandra Mylly

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s