Nazister mot rasism

skanka2

Första maj har passerat och även så dess demonstrationer. Söndagens bästa stod Nordiska motståndsrörelsen för i Borlänge då de totalt samlade in 16 000 kr till ensamkommande flyktingbarn.

Okej, riktigt så gick det inte till. Däremot var det Dalarna mot rasism som stod för initiativet att skänka 10 kr till Ensamkommandes förbund för varje meter Nordiska motståndsrörelsen går i sin demonstration.  Deras mål var att komma upp i 16 000 kr då demonstrationen beräknades vara 1,6 km lång. Hur mycket de lyckades samla in återstår att se men något som är säkert är att det här är en väldigt fin och rolig gest som får stor betydelse i Borlänge då rasismen visar sig allt mer gatorna. Under parollen ”nazister mot rasism” är tanken att de som marscherar ska motverka sitt eget syfte. De marscherar mot rasism och för integration genom att ju mer de går desto mer pengar skänks.

Det var sammanlagt ca 320 nazister, både uniformerade och civilt klädda som marscherade. Turligt nog inte 3000 som de hade hoppats på. Dessvärre var de flera än vad motdemonstranterna var vilket är mycket oroväckande. Det sänder ut illavarslande signaler. Vad för samhälle är vi på väg mot? Flera av de som talade under dagen är dömda gärningsmän och ett av de rasistiska uttalanden som yttrades under dagen var från Simon Lindberg, tidigare dömd för medhjälp till misshandel, olaga hot och skadegörelse: “När vi tar makten inför vi ett totalstopp för rasfrämmande invandring.” Med dem slutorden får vi inte glömma hur lätt det var för nazisterna i Tyskland att ta makten.

Av: Emma Eiworth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s