Gröna Lund EXPLODERADE av Naturkraft

 

Silvana Imams mål inför 2015 var tydligt: “Att krossa patriarkatet”. Att hon gjort sitt yttersta för att uppnå detta råder det inga tvivel, även om målet ännu inte uppfyllts till fullo. Men vad hon uppnådde 2015 kan hon nog ändå vara stolt över. Imam tilldelades Guldmicken 2015 och kunde därmed titulera sig som Sveriges bästa liveartist. Som om inte det räckte plockade hon även hem en Grammis för årets artist på Grammisgalan 2016. Den 12:e maj intog hon Stora Scen på Gröna Lund i Stockholm för att avsluta sin “Storm Turné” som hon påbörjade efter släppet av hennes senaste album “Naturkraft”.

Det är få artister som vill förmedla lika mycket genom sin musik som Silvana Imam och kanske är det på grund av detta som hon tagit över den svenska hip-hop tronen helt. Det är tämligen ovanligt att en konsert på just Gröna Lund är lika hypead på förhand som Imams. Gröna Lund är inte känd för att leverera de bästa konserterna i konkurens med andra arenor, men denna kväll var Stora Scen en mer än duglig plattform. Över 10 000 människor uppskattas ha befunnit sig i publiken och jag har väldigt svårt att tro att någon gick hem från Djurgården missnöjd. Imam hade med sig en rad gäster där den ena var mer imponerande än den andra. Utöver några av de hetaste artisterna i Norden delade hon scen med flera familjemedlemmar vilket lyfte spelningen ytterligare en dimension.

SILVANA IMAM

Själva konserten då? Extrem. Vissa artister upplevs bäst live och att Imam är en av de artister som du inte kan bedöma fullt ut innan du sett henne live råder det inga tvivel om. Efter en mäktig entré så dominerade hon scenen totalt i de ungefärliga två timmarna som spelningen höll på. Hennes låtar gör sig extremt bra live och sättet Imam framför dem på gör att hela publiken dras med i stämningen. Det som ändå lyfter Imam till den högsta nivån bland svenska liveartister är vad hennes musik betyder. Hon bjuder inte bara publiken på underhållning utan det är fyllt med budskap om bland annat inkludering, rasism och jämställdhet. Trots att konserten var i det närmsta perfekt så kunde jag inte hjälpa mig att fundera över vad Imam hade kunnat göra på en av Sveriges större arenor. Men med största sannolikhet så kommer jag inte behöva fundera på det i många år innan det blir till verklighet. Imam som redan nu är uppe i toppen bland svenska artister kommer fortsätta växa. Och om Håkan Hellström kan sälja slut på Ullevi tre gånger om så är det enligt mig bara en tidsfråga innan vi ser Imam sätta lapp på luckan på någon av våra största scener.

Foto: Sofi Hellberg Olsson
Text: David Holmberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s