Åvas elevkår – fyller åvaiternas hjärtan med annat än bara stress, plugg och dödsångest

Här på Åva gymnasium har vi väldigt duktiga elever som pluggar järnet, men förvånansvärt nog tycks inte pluggandet vara det enda eleverna tycker är kul. Ibland måste man få en liten paus i studierna och då råkar det finnas en förening på skolan som bidrar. Vår egen elevkår. För att göra vardagen lite lättare för oss elever anordnar de events som tillexempel spelturneringar och fester. De delar till och med ut godis i korridorerna för att ge alla en extra energikick. Men frågan är vad som pågår bakom kulisserna. Vad är det, mer än bara det vi ser, som elevkåren gör för oss? För att få svar på det sökte vi upp elevkårens egna PR-ansvariga Sofia Arias Lopez och ställde henne några frågor.

“Elever måste få göra annat än att bara plugga och dö”

 

Hur kom du med i elevkåren?

Jag såg en massa affischer och såg att de sökte medlemmar eftersom några i styrelsen skulle ta studenten. Jag sökte dit och fick träffa en kille som satt i valberedningen. Valberedningen intervjuvar folk och rekommenderar sedan dem som dem tycker ska få vara med i styrelsen. På intervjun berättade jag om mig själv och vad jag hade för inblick i elevkåren och så vidare. Sen på årsmötet, som tog typ tre timmar, så föreslog de mig och så röstade folk på mig och så kom jag in.        

Varför ville du gå med i elevkåren?

Jag har alltid varit väldigt aktiv, med typ allt i mitt liv. Jag var med i massor av grejer i grundskolan också, det har alltid varit så. När jag kom till den här skolan så tänkte jag: fan vad kul att vara med i elevkåren. Jag hade också gått på deras Halloween-fest i ettan och tänkte att sånt här vill jag också göra. Så jag tänkte att jag söker och får se om jag kommer med och gör jag det kan jag göra saker för skolan som jag tycker skulle vara kul. Samtidigt så älskar jag att träffa nya människor och det gör man i en elevkår.

Hur stort inflytande har elevkåren i skolan?

Jag har ju varit med i två olika styrelser. Med elevkåren förra året hade vi mer inflytande än vad vi har nu, på ett eller annat sätt. Men vi har samtidigt blivit bättre på delar som vi var sämre på förra året. Som till exempel att träffa ettorna och få med dem redan från början. Det gjorde vi bättre i år.  

Vilka är era huvudsakliga uppgifter?

Göra vardagen bättre för våra medlemmar på Åva. Medlemmar är vår största prioritet och målet är att eleverna ska må bra och ha kul. Inte bara plugga och dö som många gör.

Vilket event ser ni mest fram emot läsåret 16/17?

Halloween-festen är stor. Det är ju liksom vårt största event. Den skulle bli stor även fast det bara skulle komma typ tre personer. Det är nog den jag är mest taggad på. Annars så har vi massa planer som jag tyvärr inte kan avslöja, särskilt inför nästa år.

Hur många sitter i elevkåren?

Vi är 8 stycken men vi ska egentligen vara 9. Det finns 9 platser men vi är en mindre eftersom en person avgick och bytte skola.

Har elevkårens arbete förbättrats under de senaste åren?

Det varierar beroende på vilket område man pratar om. Vi är ungefär lika bra som förra året, kanske något sämre i år men det är för att vi hade en ruskig start. Men vi håller på att ställa oss upp igen och rör oss framåt.

Vad är skillnaden mellan ett elevråd och en elevkår?

Ett elevråd är tråkiga personer som har diskussioner om matkön medan vi är de som fixar fester och aktiviteter. Vi är inte tråkiga – det är det som är skillnaden. Elevkår är roligt, elevråd är tråkigt.  

Varför behöver ni medlemmar?

För varje medlem får vi betalt en liten summa pengar. Pengarna kan vi använda för att göra aktiviteter eller köpa godis och ge till våra medlemmar. Vi använder dem för att köpa pynt till Halloween-festen till exempel.  Inga pengar går till oss utan allt går direkt till våra  medlemmar.

Varför har elevkåren en egen TV?

Haha, vi skaffade den för länge sen. Jag hade inte börjat i elevkåren då. Man vi skaffade den för att ha FIFA-turneringar. Dock så har vi bara haft en turnering hittills, men det kanske blir fler. TV:n används även på större event och för Öppet hus för att visa upp vad vi har gjort på skolan. Men när den inte används till det står den i elevkårsrummet och fyller ut elevkårens håltimmar.

Vad är det bästa och sämsta med att sitta i elevkåren?

Det sämsta är nog när man får höra att saker inte uppskattas. Det är inte så kul när medlemmar säger att vi är dåliga. Alla som sitter i elevkåren tar av sin fritid för att göra vardagen bättre för Åvas elever. Det skulle vara bättre att få konstruktiv kritik eller förslag än att få höra att det man gör är dåligt. De flesta vet nog inte om vilken press vi har på oss heller, det syns ju liksom inte utifrån.

Det bästa är när vi lyckas med en aktivitet och kan se att folk blir nöjda. Det är så roligt när folk tycker att det vi gör är kul och uppskattar det. Då känns det som om vi har gjort någonting bra och att det är något värt att minnas. Vi hoppas att alla ska ta studenten och känna att de hade en bra elevkår på skolan.  

Det tror vi nog att de flesta tycker att vi har. Vi tackar Sofia och elevkåren för allt jobb de gör för eleverna på Åva och lämnar intervjun med ett leende på läpparna.

84qvoeaq

Text: Kajsa Kastberg & Mikaela Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s