Robin är Åvas man i radion

Den åvait som hängt med i sociala medier har säkert lagt märke till doldisen som vandrar runt på skolan. Robin Olovsson är lärare i svenska och historia, men har på fritiden en av Sveriges största podcasts med runt 110 000 spelningar per vecka. Cumulus har fått äran att träffa Robin för att ta reda på lite mer om honom och hans succé.

img_2250

Hur hamnade du på Åva?

Jag bodde 6, nästan 7 år i Gävle, men jag kommer inte från Gävle utan jag kommer från Norrbotten, Arvidsjaur. Jag kände att det var dags att prova något nytt, och som en slump fanns det en ledig tjänst på Åva. Fler av de som jag pluggade med jobbar här, bland annat Mikael Karlsson som har svenska och filosofi på IB, och Jo-Hanna Sintorn som har svenska och biologi på lite olika program. Flera av mina vänner jobbar alltså här, så jag ringde dem och frågade om det var en skola som var bra, och bägge pratade om att det var bra elever och en bra skola i allmänhet. Mikael Sundin, som var med på min anställningsintervju, nämnde även Cumulus som en seriös och bra skoltidning. Så jag sökte jobbet med dem som referenser och fick det! Men jag hade en känsla av att nu måste jag pröva något nytt.

5 snabba:
Komedi/ Skräck
Podcast/ Vanlig radio
Hund/ Katt
Kaffe/ Te
Teater/ Bio

Hur uppstod idén om att göra en podcast om historia? 

Jag gör denna podcast tillsammans med en kompis till mig som heter Daniel. Vi jobbade på samma skola, Borgarskolan i Gävle. Jag tror vi hade varit ute och käkat, det var ganska sent på kvällen och vi bollade idéer. Vi båda lyssnade mycket på podcasts men på den tiden fanns det inte så många podcasts om historia, så vi fick idén om “Historiepodden” och vi var sugna på att testa. Efter det vågade ingen säga något på fyra månader, för vi visste inte om vi hade varit seriösa. En dag frågade han om vi skulle göra det på riktigt, så jag köpte jag en billig mikrofon på Media Markt och testade att spela in våra röster, och på den vägen är det.

Lyssna på ett fantastiskt avsnitt om en grupp herrelösa samurajer, 47 ronin, som är ute efter hämnd.

Historiepodden avs 58

Vad var det som fick dig intresserad av historia?

Egentligen visste jag inte ens att jag skulle bli historielärare. När jag pluggade på universitet läste jag till svensklärare, för det visste jag att jag skulle bli. Jag tänkte att jag även skulle bli lärare i engelska. Dagen före jag skulle börja med engelskan fick jag panik och tänkte “Jag kan inte bli engelsklärare”, jag är inte en sådan person som är så intresserad av språk. I ren panik sprang jag till historieinstitutionen och frågade om det fanns plats, och det gjorde det. Jag började jag läsa historia, och var då runt 23. Det var det roligaste jag hade pluggat och det var de bästa lärarna jag haft – jag lärde mig så oerhört mycket. Så det var först på universitetet jag verkligen blev intresserad av historia.

Berätta, finns det någon specifik tidsperiod och historisk händelse som intresserar dig?

Franska revolutionen och 1800-talet. Det är spännande att varför vårt samhälle är som det är, och spåra tillbaka det till den här tiden. Om jag fick stryka allt innan franska revolutionen och 1800-talet så skulle jag göra det, för det är där det blir intressant och brinner till.

Men nu är det 2016 och vi hoppas att Åva i efterhand ska känna att det var då, när du började, som det blev intressant och brann till. Vi på Cumulus hälsar dig hur som helst välkommen.

Fakta:
Namn: Robin Olovsson
Ålder: 31
Familj: Syster och föräldrar
Fritidsintressen: Alla sorters kultur –
musik och litteratur främst, även sällskapsspel och tv-spel.
Musikstil: Kent och Wu-Tang Clan

Text: Felicia Eriksson och Alicia Gonzalez 

Foto: Alicia Gonzalez

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s