Fantastic Beasts and Where to Find Them

Vi blir än en gång inbjudna till J.K. Rowlings fantastiska värld, men denna gång under 20-talets New York. Newton Scamander, trollkarl och magizoolog, reser in i New York med sin resväska full av vidunder, och hamnar i centrumet för kriget mellan magiska människor och ”no-majs” (det amerikanska ordet för mugglare). Tillsammans med den envisa auroren Porpentina Goldstein, hennes excentriska syster Queenie och en förvirrad Mr. Kowalski får vi följa Scamander genom denna fantastiska resa. Alla skådespelare gjorde sitt jobb så pass bra att det inte var svårt att sugas in i filmen. Eddie Redmayne spelar huvudrollen Mr. Scamander, och det var nog ingen som blev förvånad när denna Oscarsbelönade man spelade rollen som att den var skapat just för honom. Andra favoriter är Ezra Miller, känd från ”The Perks of Being a Wallflower”, vars karaktär har ett sådant fantastiskt djup och Dan Fogler som underhåller hela publiken med sin roll som mugglaren Mr. Kowalski.

ne60ri1lfofa99_2_b

De vidunder, som det heter på svenska, i denna film är dem en anledning till att se den. Bland annat den lille nyckfulla Nifflern som samlar på glänsande saker (ni som har läst Harry Potter minns kanske att det var en sådan som Lee släppte in i Umbridges kontor för att skapa kaos). En Bowtuckle vid namn Pickett följer med på Scamanders axel genom filmen och är som en vandrande pinne 2.0. Pickett är även en blyg och väldigt kärleksfull liten krabat, som det är svårt att inte älska. Sedan har vi en Demiguise, som är lite som en apa som kan bli osynlig när den vill. Även denna fångade publikens hjärtan.

Jag hade lovat mig själv att inte ha för höga förhoppningar, då jag tänkte att jag inte skulle få samma feeling som med filmerna om Harry Potter. Men jag satt som fängslad under filmen – som väckte så otroligt många känslor till liv, både nya och gamla. Jag vet inte om det var det välbekanta introt, tidsandan tillsammans med J.K. Rowlings värld eller den fantastiska berättelsen som filmen följde men jag gick därifrån suktandes efter mer. Precis som det ska vara.

Text: Felicia Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s