Första abränt?

gavlebocken-brinner

I går (söndags) så var det första advent. Traditionen brukar vara att fira det genom att tända det första ljuset i adventsljusstaken, men det är inte alla som väljer att fira på det sättet. Vissa väljer att dricka glögg och några väljer att baka pepparkakor, medan andra väljer att fira första advent genom att bränna ned Gävlebocken.

Varje år så har Gävles kommun byggt en gigantisk julbock av halm som brukar stå mitt i Gävle. Bocken byggdes först 1966, och första gången den 13 meter höga bocken stod i lågor var på nyårsafton vid tolvslaget samma år. Så har traditionen fortsatt. Varje år så bygger Gävle kommun en ny julbock och varje år så försöker folk bränna ner den. Det är mer regel än undantag att bocken bränts ner och därför har Gävle kommun vidtagit säkerhetsåtgärder. De har försökt impregnera bocken samt täckt den med flamskyddsmedel. De har haft vakter som övervakat bocken dygnet runt och de har även installerat övervakningskameror. Trots alla åtgärder så har bocken årligen antingen vandaliserats eller blivit nedbränd. Under årens lopp så har den hunnit med att bli nedbränd av en amerikansk turist, bli sönderslagen och rammad av en raggarbil.

Det har varierat när bocken blivit nedbränd men i år måste det vara någon form av rekord. Bocken invigdes på förmiddagen första advent, och klockan 23:00 så brann den. När brandkåren kom fram så var det försent. Maria Wallberg som är talesperson för Gävlebocken har uttalat sig och sagt att de inte kommer bygga upp en ny bock. Så pyromanerna får se till att hålla sig i kläderna till nästa år då bocken byggs upp igen.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s