En kamp för mänskliga rättigheter

Någonting vi alla hört talas om är mänskliga rättigheter. Vi får höra hur viktigt det är att alla har dem. Hur synd det är att många ignorerar dem. Hur sorgligt det är att många helt saknar dem. Dessa saker är ingen nyhet men frågan är vad det är som görs för att situationen ska bli bättre. Detta vet Moa Gustafsson från Åvas Amnestygrupp en hel del om. Därför träffade vi henne och bad henne att ge oss lite klarhet i vad som händer i arbetet för mänskliga rättigheter och vad vi kan göra om vi också vill bidra. Detta resulterade i denna intervju om Åva som en Amnestyskola.

Vad gör Amnesty?

Vi arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla för alla människor. Alltid. Och det sker globalt över hela världen på olika nivåer. Så här på skolan ägnar vi oss mest åt namninsamlingar till olika aktioner som Amnesty håller i, medan man på andra ställen gör mycket större grejer.

Vad har ni för framtidsplaner?

Just nu så driver vi en kampanj som heter “Skriv för frihet” där vi tar upp fyra olika personer som har fått sina rättigheter kränkta och kämpar för dem. Vi har hittills haft två namninsamlingar och har två kvar.

Hur blev Åva en Amnestyskola?

Det skedde innan jag gick här. Det var ett par elever som blev tipsade av sin lärare om Amnesty och att man kunde driva en grupp. Då startade de den här gruppen. Sen har det  varit en lärare, Marcus Andersson, som drivit frågan framåt och ansökt om att bli en skola för mänskliga rättigheter, alltså en Amnestyskola och nu har vi blivit det.

Får ni stöd från skolan?

Ja, det får vi, emotionellt stöd. Det är många lärare som är intresserade och tycker det är väldigt roligt att vi tar upp frågan om mänskliga rättigheter. Så ledningen och lärarna är väldigt engagerade. Vi får inget ekonomiskt stöd men det har vi redan från Amnesty Sverige.

Hur många är med i Amnestygruppen?

Det är lite oklart, haha. Nej, men vi är egentligen ganska många, men sedan varierar det också hur många som är engagerade, vilket är lite tråkigt men ändå förståeligt eftersom många elever har väldigt mycket att tänka på och göra. Men vi vill verkligen bli fler så man kan göra ännu större saker.

Hur kommer man med?

Om man vill gå med i Amnesty kan man skicka ett meddelande till mig på Vklass eller leta upp mig eller fråga en kompis som är med eller hojta till när vi har aktioner. Man kan gå med på lite olika sätt.

Vad är nästa problem som ni ska kämpa för?

Efter jul börjar vi med en kampanj som handlar om flyktingars rättigheter.

Är det kul att vara med i Amnesty?

Ja, det är jätteroligt. Det tar lite tid och så men det är superkul. Man får umgås med människor som man annars kanske inte hade träffat, men som man ändå ser varje dag i skolan. Samtidigt känns det väldigt bra att göra något gott för världen.

Tar det mycket tid att vara med i gruppen?

Det tar lite tid, men om man är med behöver man absolut inte känna att man måste lägga ner mycket tid, utan man kan lägga så mycket som man orkar, vill och känner för. Det ska ju absolut inte vara något tvång utan när man har tid så är man med.

IMG_5284.JPGVad är det bästa och sämsta med Amnesty?

Det bästa är att vi får göra våra röster hörda och stå upp för det vi tycker är fel och som inte är okej men som ändå sker varje dag på så många olika ställen i världen.

Det sämsta är att behöva höra om alla hemskheter. När man ska läsa på om ett speciellt fall till en kampanj kan det vara väldigt tungt och jobbigt. Men samtidigt får man ju strax därefter demonstrera mot det, vilket är skönt.

Vi är väldigt tacksamma för Amnestygruppen och deras arbete för att göra vår värld till en bättre plats. Deras arbete inspirerar andra till att vilja bidra och göra skillnad. Vi hoppas arbetet fortsätter vara framgångsrikt och att allt fler börjar hjälpa till med att göra världen till en mer rättvis plats. Vi tackar Moa för hennes fina svar och önskar henne lycka till med alla framtida uppdrag.

img_5289

Text: Mikaela Lindgren & Kajsa Kastberg
Foto: Alicia Gonzalez

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s