Betygshetsen i den svenska skolan måste bort

Svensk skola står inför ett dilemma som vi måste ta hand om. Ifall man låter ett dilemma inom skolan vara kvar finns alltid risken att det blir normen. Nu undrar ni säkert vad är det jag babblar om? Det är betygshetsen inom skolan. Denna hets som finns runt betyg är inget som jag tror någon vill känna. Det ska bara vara bra betyg hit  och bra betyg dit. A, B, C, D, E, F. Vi har dessa betyg och folk vill alltid ha så bra som möjligt eller hur? Men man ska aldrig låta betygen gå ut över kunskapen. Vi går i skolan av en anledning och den är till största delen för att få kunskaper som vi kommer ha användning för i ett framtida yrke, eller i livet.

Problemet vi har, är att betygen har blivit så viktiga att folk bara bryr sig om betyg och inte informationen eller faktan. När folk blir beroende av bra betyg eller vill ha bra betyg pluggar de. Men inte alla kan plugga på ett sådant sätt som skolan är uppbyggd på. Vi är alla olika. Alla har sin maxnivå. Problemet är att skolan inte inser problemet med betygshetsen och det leder i sin tur till psykisk ohälsa bland eleverna. Elever som inte får det betyg som de vill blir ledsna och trackar ner på sig själva vilket i sin tur leder till ett sämre självförtroende.

Unga i skolan har redan problem som det är med alla prov och läxor med mera. Så det minsta vi behöver är att känna prestationsångest också. Så vad kan man göra åt ett sådant här problem?

Jag ser tre olika lösningar på problemet som finns idag:

  1. Vi inför ett system som på universitetet med E eller F och inga fler betygssteg.
  2. För att lösa intagningarna på t.ex. högskolan måste man göra ett prov och resultatet på det bestämmer vilka som kommer in.
  3. Lägg fokuset på lärandet. I dag går lärarna igenom för mycket om betygen och för lite om hur man studerar på bästa sättet. Låt oss fokusera på lärandet så vi förstår och kan använda kunskapen innan vi börjar prata betyg.

Varför ska vi bry oss om denna fråga kanske några äldre undrar och det är ganska simpelt. Om vi får en generation med förståelse istället för ett gäng som går runt med fina papper utan riktigt innehåll, kan vi ta över landet på ett bättre sätt. Det är ändå i dag vi uppfostrar nästa generations ledare inom allt från företag till vilka som kommer att styra landet. Ge oss den chans som ni fick på er tid.

betygshets1

Text: Robin Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s