13 sanningar om fredag den 13:e

Ingen vet säkert vad skrocken för fredag den 13:e kommer ifrån, vissa anser att det härstammar redan från Jesus sista måltid där det befann sig 13 stycken runt bordet och att han sedan dog på långfredagen. Oturstalet 13 finns också i nordisk mytologi då svekets och ondskans gud Loke kom till en fest i Valhall (Asagudarnas dödsrike). Han var den 13:de gästen och lurade den blinde Höder att med en mistelpil döda sin egen bror. Trots dessa händelser finns inget tekniskt bevis på att fredag den 13:e skulle betyda otur förrän ca 140 år sedan då det nämndes i en biografi. Men vad vet vi egentligen om denna fredag? Här kommer en lista med 13 sanningar om fredag den 13:e.

 1. Att känna skrock inför fredag den 13:e har fått egna fobier uppkallade efter sig, ”paraskavedekatriaphobia” eller ”friggatriskaidekaphobia” som båda betyder “Rädslan för fredag den trettonde”
 2. Det sägs att Roosevelt som var president i USA under 1900-talet hade en extrem rädsla för nummret 13. Han reste till exempel aldrig den 13:e dagen i månaden och bjöd aldrig totalt 13 personer på middag.
 3. Om en månad börjar på en söndag kommer den alltid att innehålla en “fredag den 13:e.
 4. Det finns mycket som talar för att 13 inte är ett tal att räkna med utan att det är bättre att stanna vid 12; Det finns 12 månader på ett år, Jesus hade 12 lärjungar, Det går 12 ägg på ett dussin, klockan är indelad i 12 timmar och de ursprungliga grekiska gudarna var 12.
 5. “Black Friday” som många associerar med låga priser, kommer ursprungligen ifrån en händelse 1989 då den amerikanska aktiemarknaden rasade totalt, och detta var inget mindre än på fredag den 13:e.
 6. Det finns flera sjukhus och hotell som uteslutit rum 13, flera höga byggnader som uteslutit våning 13 och flygplan som uteslutit rad 13. Ingen formel-1-bil har nummer 13.
 7. Många minns olyckan Apollo 13, då en syretank på en rymdfarkost exploderade på väg till en planerad månlandning. Tanken sprängdes exakt 13:13 amerikansk tid (CST) och om man räknar ihop datumet 07-04-11 (0+7+0+4+1+1) är det sammanlagt 13.
 8. Enligt en undersökning från If sker det 8% fler olyckor när det är fredag den 13:e jämfört med en vanlig fredag.
 9. Fredag den 13 infaller minst 1 gång, men kan infalla upp till max 3 gånger på ett år.
 10. Den kända kortleken Tarot har en symbol som betyder döden på just kort nr 13.
 11. Enligt Tidskriften “British Medical Journal” sker det fler bilolyckor på just fredag den 13:e.
 12. Det är inte i alla länder och kulturer man anser att fredag den 13:e är en otursdag, till exempel i Grekland och vissa spansktalande länder är det istället tisdag den 13:e som anses vara en otursdag.
 13. Terrordåden i Paris i november 2015 som dödade över 150 och skadade över 350 personer startade den på en fredag den 13:e.

Text: Jennifer Pihl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s