Är USA ingen rättvis demokrati?

trmpp

USA slog världen med häpnad när de den 8 november röstade fram Donald Trump som president. Fast är det verkligen rättvist att säga att folket röstade fram Trump när Clinton fick 1,7 miljoner fler röster och vad kommer hända nu när Trump intar Vita huset som den mest hatade presidenten genom tiderna?

Att rösta är ett sätt att få fram en så rättvis ledare som möjligt. Men USA har det systemet att man röstar på presidenten men också på elektorer. Det är sedan elektorsrösterna som faktiskt spelar roll. Problemet som har varit i det här valet har dock varit att Trump vann överlägset med elektorsrösterna (302 mot 232) men när man tittade på folkets röster, fick Clinton 1,7 miljoner fler än Trump. När jag får de siffrorna klara för mig, blir jag lite konfunderad. Jag är ju van vid Sveriges valsystem där alla röster väger lika mycket, men USA har ett helt annat system. Anledningen till varför de har systemet med elektorsröster är för att de är ett så stort land och då har valt att uppföra ett system där rösterna från varje stat räknas. Om de hade haft ett system där alla röster väger lika mycket skulle det innebära att rösterna från de mindre delstaterna knappt skulle spela någon roll för att de skulle drunkna i rösterna från staterna med väldigt många invånare.

Problemet jag ser med elektorssystemet är att det blir ojämn makt mellan staterna då de med färre invånare får större makt. Den enskilda rösten får helt enkelt inte lika mycket värde. Det andra problemet är det som nu har hänt, att en presidentkandidat fick fler röster av folket men att den andra fick flest elektorsröster, vilket innebär att Trump nu är USA:s nye president. Jag ser ett stort problem med att folkets röster varken har lika värde eller att de inte speglas i det resultat som sedan blir. “En demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter samt om möjligheten att vara med och bestämma” står det på riksdagens hemsida. Jag ser inte riktigt det i USA:s valsystem så antingen värderar Sverige och USA demokrati helt olika eller så har USA inte en rättvis demokrati. Det kan vara det första men jag tycker ändå inte det är en rättvis demokrati, för en rättvis demokrati innebär för mig att alla röster väger lika mycket. Jag tycker inte riktigt heller att argumentet “alla röster från de små delstaterna drunknar i de stora” funkar. För när man har ett direkt röstningssystem, kommer alla röster väga lika mycket. Som det är nu, väger vissa mer och det känns varken rättvist eller demokratiskt.

Det har alltid varit delat i USA men i det här valet har det varit extremt. Under året som gått har det blivit så att Trumps supporters hatar Clinton och Clintons supporters hatar Trump. Det har blivit som två olika läger där det inte finns något utrymme för diskussion eller reflektion (syftar mest på Trump-anhängarna). Innan valet 2016 har det såklart varit delningar men då har det varit på den nivån att man föredrar en kandidat. Det som nu har hänt – och som även skulle skett om Clinton vann – är att en stor del av det amerikanska folket inte har någon tro på eller tillit till presidenten utan hyser ett förakt mot honom. Dessutom är det inte bara folk i USA som känner det föraktet, det finns över hela världen. Detta kommer inte bara skapa problem mellan individer utan mellan länder och organisationer.

Detta är dock bara spekulationer, det är ingen som vet vad som kommer hända nu när Trump får makten. Det är bara att starta nedräkningen till omvalet, hoppas att andra länder inte följer USA:s exempel samt hålla tummarna för att han håller tassarna borta från knappen som aktiverar deras kärnvapen.
Text: Alicia Gonzalez

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s