M + SD = sant?

Morgonen den 19:e januari släpptes flera opinionsmätningar, däribland Aftonbladet/Inizios opinionsmätning som visar att Centerpartiet ökar kraftigt samt att SD växer till det näst största partiet i riksdagen medan Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna sjunker i mätningarna.
diagram-1
Det är inte bara opinionen som ändrats sen valet 2014 utan också vad folk anser vara det viktigaste diskussionsfrågorna inför valet 2018. För att kort sammanfatta mätningarna visar de att frågorna som var minst viktiga av alternativen i 2014, är de viktigaste frågorna januari 2017.

diagram-2

Efter dessa opinionsmätningar går även Moderaternas partiledare Anna Kindberg Batra (M) ut och sträcker en hand mot SD, med motiv att skapa en form av samarbete. Tanken är att Alliansen (M, L, KD och C) ska bilda regering med aktivt stöd av SD (Sverigedemokraterna) och på så sätt fälla den nuvarande regeringen och det redan i höst. Jimmie Åkesson (SD) välkomnar Anna Kindberg Batras plan att fälla regeringen och kallar detta “Ett stort steg i rätt riktning”.

Denna situation har dock inte skapat glädjerop i varken Centerpartiet eller Liberalerna. Både Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund har nobbat Kindberg Batras utspel. Statsminister Stefan Löfven är också kritisk till utspelet och kallar beskedet för “politisk cirkus”. Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) har kommenterat situationen med samma inställning som Stefan Löfven.

Källor för mätningar: Aftonbladet/Inizio.
Text: Ebbe Jansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s