Har samerna en egen nationaldag?

Dagen är 6 Februari och samernas nationaldag. Ja, det är sant, de har en egen nationaldag. Samer är ett folk som lever i Sameland (Sampi) som består av delar av norra Sverige, Norge, Finland och en del på en halvö som tillhör Ryssland. I Sverige finns det ca 36 000 samer av ca 80 000 totalt av länderna. Samerna pratar delvis ett eget språk som det finns upp till 10 olika varianter på men vanligtvis kan de som bor i Sverige även svenska. En av många kända samer är Jon Henrik Fjällgren som för första gången sågs i tv-rutan då att Jojkade i programmet “Talang Sverige” han blev mycket omtyckt och har efter det varit med i bland annat Melodifestivalen och Allsång på skansen. Jojk är en sak som är typiskt för samer, fler saker som utmärker samer och deras kultur lite extra är deras flagga som också skapat färgerna på den samiska kolten (folkdräkten), deras språk, och deras renar och renskötsel. Samerna är ett mycket intressant folkslag som idag ska fira sin nationaldag med stämning, jojk och tårta, detta är tradition. De hörs nog även den samiska nationalsången, har ni hört den? Om inte, lyssna här!

img_7905

Text & Collage: Jennifer Pihl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s