Sunkiga duschrum i en av Sveriges rikaste kommuner

Idrott har alltid varit ett bra ämne för att se till att eleverna blir aktiverade och piggare under skoldagen. Men att gå till idrotten är inte längre en självklarhet bland dagens Åva-ungdomar. Sunkiga duschrum utan bås, iskallt vatten och smutsiga golv är något som de allra flesta elever i dag kan relatera till och tvingas att uppleva flera gånger i veckan.

Täby är en av Sveriges rikaste kommuner och trots detta är standarderna på idrottshallarnas omklädningsrum och duschrum inte värda den titeln. Tibblehallen är inte ett undantag, för där är duschrummen sunkiga och utan duschbås, vattnet är iskallt och golven är smutsiga. Dessa omständigheter kan man koppla till varför så många elever väljer att inte duscha eller helt enkelt inte gå på idrotten alls i många skolor. Enligt en studie som skolinspektionen gjorde år 2010 visar det att en av fem elever väljer att skolka ifrån idrotten, och man har inte sett att frånvaron gått ner de senaste åren. Många elever menar att de känner sig osäkra och alltför obekväma för att vistas i omklädningsrummen och därför väljer att inte duscha eller att skolka. Det blir många konsekvenser av den stora frånvaron på idrotten. Många elever riskerar att få underkänt i ämnet och även betyg i andra ämnen kan påverkas av att elever inte är med på idrotten. Enligt flera studier kan man se att fysisk aktivitet bidrar till att det går bättre i skolan för att när vi aktiverar oss mår även vår hjärna bra.  

Men det finns sätt att lösa detta pågående problem, Rambodalsskolan i Norrköping såg den höga frånvaron och valde att göra något åt saken. Det skolan gjorde var att renovera duschrummen och fixa duschbås, och efter det såg man en stor positiv skillnad i elevers närvaro på idrotten. Skolor i landet har ett ansvar att se till att elever har möjlighet att klara alla kurser i skolan, och om många anser att duschrummen är ett hinder för att delta, borde man ta det som kritik och försöka lösa problemet. Det är därför dags för Täby kommun att ta efter Rambodalsskolans exempel och se till att rusta upp idrottshallens omklädningsrum och duschrum. Nu!

Bilder från duschrummen i Tibblehallen:

Av: Evelina Halldin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s