“Det finns stammisar som ringer 112 för att de är pratsugna”

Visste ni att den 11/2 precis som det ser ut är den internationella 112-dagen. Nödnumret 112 infördes den 1 juli 1996 i Sverige men du kan använda samma nummer för att larma och få hjälp i hela Europa. Larmcentralen svara oftast mycket snabbt och det viktigaste är att du säger vad som har hänt och var detta händer. Sedan ställer larmcentralen mängder av frågor, men utan att du vet om det har styrkor skickats till platsen redan efter de första två frågorna.

Vet ni förresten vad SOS står för? I samhället står det för “Samhällets olycksfall och säkerhetstjänst” men nödsignalen finns även hos sjömän men där står den istället för “Save our souls”. Det finns 20 stycken SOS-centraler i Sverige som tar emot samtalen när man ringer 112. Den SOS-central som finns i Stockholm ligger rakt under Johannes Brandstation fast ca 30 meter ned under jorden. Medelsvarstiden är 6 sekunder, alltså första signalen som går fram. Svarar ingen i anläggningen inom 20 sekunder går larmet och det tjuter och blåljus i taket startar.

Det är tufft att svara och i nödsituationer göra rätt val som man vet kan avgöra på liv och död. Många som jobbar med att svara på 112 får posttraumatiskt stressyndrom och svåra psykiska problem efter de traumatiska händelser som de får vara med om varje dag. Det är mycket svårt att ta ställning till alla samtal som kommer in, men med jobbet säger de att man hör skillnad på om den som ringer in talar sanning eller inte. En annan rolig fakta är att det finns “stammisar” som ringer larmcentralen ofta, vanligen är det inte ett nödsamtal utan de mest är lite pratsugna.

Det finns många dilemman med att svara och försöka tolka situationen, ett av dessa är då man “råkar” ringa, så kallad fickringning. Då är det svårt att veta om någon ringt för något extremt viktigt men att telefonen har stängt av sig av någon anledning. Det man kan göra för att underlätta för de som jobbar där är att istället för att lägga på så ska man svara och säga att det är en fickringning. Om man inte gör det och lägger på kan det i värsta fall spåra upp ditt nummer och skicka ut styrkor för att se att du är okej, vilket innebär mycket resurser i onödan. Från en studie 2003 visar det att bara i New york sker ca 84 miljoner fickringningar till nödnummer per år.

Ett annat dilemma är om personens tillstånd gör det svårt att förklara vad som hänt/händer men det finns många bra hjälpmedel som många kanske inte vet om. För sånna som till exempel är stumma eller av chock har svårt att prata och svara på frågor så kan man ringa och så får man frågor och med hjälp av knapparna 1 och 2 svara ja och nej och så vidare. Det går även att smsa till 112 men för att det ska fungera måste man registrera sig men möjligheten finns vilket är mycket bra.

Nu hoppas vi att ni vet mer om 112, SOS alarm och nödsignaler, önskar Cumulus

sos12-br_2
130412 Dagens Medicin, SOS Larmcentral: SOS Alarms lokaler på Malmskillnadsgatan 64 i Stockholm © Bildbyrån – 82429 – Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Bild: Marcus Ericsson, bildbyrån, Text: Jennifer Pihl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s