Byt tandborste och slå på radion i dag

I dag är det världsradiodagen (instiftad av UNESCO), en mycket viktig dag för hela världen. Trots att mycket ny teknik har kommit är radio fortfarande de mediet som når flest människor över hela världen. Radio når fram med sitt budskap överallt, vare sig du har Internet, elektricitet eller inte. Därför är radion så oerhört viktig, inte minst för att bevara yttrandefriheten och som en av de viktigaste informationskällorna under de drygt 100 år den har funnits.

Så här säger UNESCOS generaldirektör Irina Bokova:

”I en värld i ständig förändring arbetar Unesco för att vi ska utnyttja den fulla potentialen som radio erbjuder. Radio kan bygga broar mellan människor och länder, det kan sprida information snabbt och brett och öka respekten för mänskliga rättigheter – speciellt yttrandefrihet. Allt detta är väsentligt för rättvis och effektiv samhällsstyrning, ett fritt civilsamhälle och hållbar utveckling”

Redan på 1800-talets slut började den moderna radion ta sin form. Men på julafton 1906 kunde man höra ljudradio för första gången. Det var uppfinnaren Reginald A. Fessenden som sände live från sitt laboratorium. Det blev lite fiolspelande och läsande ur lukasevangeliet innan han till slut önskade alla god jul.

Detta var starten på den moderna radiotekniken och under 1920-talet i USA exploderade rundradion.

Sverige startade sina första radiosändningar 1923. Till en början var det ont om kanaler men ganska snabbt kunde man välja mellan olika kanaler. I Tyskland utvecklade nazisterna den så kallade folkradion bl a för att sprida propaganda till folket. Detta var en billig radio som “alla” skulle ha råd att köpa.

gammalradio

I Sverige på 80-talet upptäckte man att mycket av musiken från radiokanalerna spelades in på kassettbandspelare och därför införde man STIM-pengar, det vill säga ersättning till musiker och upphovsmän varje gång en låt spelades i radio.

1993 blev det även tillåtet med reklam i svensk radio och många nya stationer växte fram som till exempel Rix FM, NRJ med flera.

Med Internet har även poddradio och annan webbradio blivit en mycket populär radioform. Här kan man sända egna radioprogram utan att behöva särskilda tillstånd. Alla i hela världen med en internetuppkoppling kan lyssna…

Visst är det härligt att sätta hörlurarna på plats, lägga sig i sängen och lyssna på en podd eller bara en massa skön musik. Radion är verkligen en uppfinning som är lika populär och använd i dag som för 50 år sen.

 

Den 13 februari är tydligen också “tandborstbytardagen”

tandborste

Bild: Imgur.com

Cumulus enda kommentar till denna dag är:

Byta tandborste en gång om året! Är det inte lite väl sällan???

 

Text: Jennifer Pihl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s