Alla hjärtans dag ♥

Alla hjärtans dag eller Valentines day som det heter på engelska sägs komma från en Valentin som levde i Rom för över 1700 år sedan. Han fängslades på grund av att han vigt unga älskande par trots att detta var emot kejsare Claudius vilja. I fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som gav Valentin mat och de hade även kontakt med varandra via brev. Innan Valentin dog skrev han ett avskedsbrev till dottern där han undertecknade med “Din Valentin” och detta är starten för de klassiska Valentines-breven.

Alla hjärtans dag började först firas i Sverige runt 1960 men det tog ända till 1990-talet innan alla hjärtans dag blev en officiell högtid i den svenska almanackan. Det ursprungliga sättet att fira är med hjärtformade gelégodisar, vilket även finns kvar i dag men med många fler tillägg som choklad, rosor, middagar och smycken. Enligt en studie från Svensk Handel Ökar chokladförsäljningen den veckan med hela 90% och godisförsäljningen med 37%.

Mer än hälften av den svenska befolkningen firar alla hjärtans dag och kärleken är inte bara till för människor i ett kärleksförhållande utan till vänner, familj, kollegor eller grannar. Sprid kärlek och få alla att känna sig omtyckta. Vill du ge något extra till någon du gillar så visar en undersökning att det mest populära är att bli bjuden på middag. Något förvånande är att kläder och geléhjärtan är det minst uppskattade att få på alla hjärtans dag.

img_1096

Förutom den klassiska “Alla hjärtans dag” är det även “Alla hjärtebarns dag” det innebär en dag för alla barn som är födda med hjärtfel, detta vill vi också uppmärksamma i massor.

Hoppas ni alla har en kärleksfull dag!

Text och foto: Jennifer Pihl

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s