Matmaffian-Vapiano

Tisdag eftermiddag, Matmaffian är på språng igen och Vapiano är näst på tur att granskas. Klockan är tolv och det är ingen kö för att komma in i restaurangen. Vi blir bra bemötta av personalen och blir tilldelade varsitt kort som man senare använder för betalning. De första intrycket av restaurangen är hemtrevligt. Inredningen går i en simpel stil och är väldigt naturligt. Det är rustikt men ändå modernt.

Vi tog varsin meny och bestämde vad vi skulle ha innan vi ställde oss i kön. Personalen tog snabbt emot vår beställning och lagade professionellt ihop vår mat på ungefär tio minuter. Personalen som lagar maten kallas för Vapianistis. Det var något svårt att höra vad vissa Vapianistis sa då det var något brusigt ljud vid köket, men efter några upprepade “va?” förstod vi vad de frågade efter. Man fick välja själv om man ville ha vitlök eller chili i sin mat vilket uppskattades. Andra kryddor och oljor fanns utplacerade på borden vilket gjorde det lättillgängligt att krydda maten efter behov. Valbarheten av olika rätter var väldigt bred vilket är jättebra om man har speciella behov när det gäller kost.

Förutom att det var svårt att höra vad personalen sa hade vår recensent Kajsa en något konstig diskussion med sin Vapianisti över mängden kyckling som skulle läggas i hennes ceasarsallad. “Stor, liten eller mellan?” frågade Vapianistin. När Kajsa sedan svarade “stor” tog det en del övertalning innan han förstod att Kajsa, som är ganska liten, faktiskt ville ha en stor sallad. Våra medrecensenter Moa och Isak var mycket nöjda med personalen som tog hand om deras mat. Så bemötandet beror på vilken Vapianisti som servar en.

Vi var var ett gäng på fyra personer och testade därmed fyra olika maträtter anpassade efter olika allergier. Vårt grupp bestod av Moa Gustafsson som är vegan, Isak Alvedahl som inte har någon allergi, Kajsa Kastberg och Mikaela Lindgren som båda är gl
utenintoleranta.

Den första rätten var “Pomodoro med penne-pasta (utan ost)” beställdes av Moa. Beställningen var därmed vegansk. Rätten innehöll pasta med en god tomatsås och spenat. Moa ansåg att maten var väldigt god. Speciellt bra var att pastan var “al dente”. Rätten fick 4/5 Lena i betyg.


Nästa rätt beställdes av Isak och var “Carbonara med spagetti”. Isaks spontana reaktion var att pastan var som han uttryckte sig: “Ytterst njutbar”. Carbonaran var krämig och god och serverades med flarn av Grana Padano-ost på toppen. Det fanns ingenting klaga på med rätten och den fick därför 5/5 Lena i betyg.

 

Kajsas val av mat var en “Cesare med vitlök och chili (utan krutonger)” med andra ord en glutenfri ceasarsallad. Rätten bestod av isbergssallad, kyckling, caesardressing och Grana Padano. Salladen var mycket välgjort och smakade väldigt gott. Mängden kyckling blev bra trots vissa dömande pikar från personalen. Enda klagomålet var på uppläggningen då osten låg i mitten av maten och kycklingen på toppen istället för tvärtom. Allt detta gav rätten ett betyg på 4/5 Lena.

Sista maträtten beställdes av Mikaela och var en “Carbonara Salmone med glutenfri penne-pasta” vilket är en Carbonara med lax istället för fläsk. Smaken fanns det inget att klaga på utan rätten var krämig, mild i smaken och serverades i lagom portionsstorlek. Enda önskemålen var att det skulle varit lite mer lax i rätten, då det var en ytterst liten mängs med i portionen, och att det skulle finnas glutenfri spagetti istället för penne-pasta. Betyget rätten fick blev 4/5 Lena.

Allt som allt så var besöket mycket trevligt. Maten var god, atmosfären var lugnande och sällskapet enastående. Vistelsen på Vapiano var mycket bra. För ungdomar är det ett bra ställe att äta lunch på. Har man en timmes lunch hinner man i lugn och ro äta där. Det är något dyrt då de flesta rätter kostar över 110 kronor så man får vara beredd på att njuta av maten när man väl är där. Slutligen kan vi bara säga att vi rekommenderar ett besök på Vapiano, ett perfekt ställe för alla pasta, pizza och salladsälskare.

Vår bedömning:

Första intryck

Personalen

Utseende/Miljö

Maten

Allt som allt

.

Vegovänligt

 

Text & bild: Kajsa Kastberg & Mikaela Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s