”Guardians of the Galaxy vol. 2” lika bra som ettan

När man hörde namnet James Gunn år 2014 var det inte speciellt många som kanske ens visste vem det var. Han var en regissör/manusförfattare till en del mindre indiefilmer, sen kom ”Guardians of the Galaxy” ut och allt ändrades. Precis som James Gunn var ”Guardians of the Galaxy” ett märke som inte var så allmänt känt som många andra märken som Marvel Studios äger. 773 miljoner dollar i biobiljettintäkter senare var både Guardians och James Gunn en del av vad superhjältefilmerna nu har blivit i vår kultur, nämligen att de är dagens rockstjärnor. Film efter film ser vi större och större filmtalanger medverka i dessa typer av filmer, delvis för pengarna självfallet men det har även blivit en viss status att vara med på superhjältetåget nu. Nu är ”GotG” tillbaka med volym 2.

”Guardians of the Galaxy vol 2” plockar upp storyn där vi lämnade den i första filmen. Alla i gruppen som vi lärde oss känna och älska är tillbaka. En av de delar som var mest lyckat i förra Guardians var komedin som uppstod från dessa karaktärer samt hur gruppdynamiken fungerade. I volym 2 vidhåller de den komiska aspekten och utökar den. Fokus i filmen ligger på karaktärerna vilket också är dess styrka. Även de nya karaktärerna som presenteras i denna film passar väldigt bra in i den dynamik som redan existerar och en del av birollerna från volym 1 får lite mer utrymme i uppföljaren. Det kommer inte som en överrasking att i de scener Baby Groot är med i så stjäl han showen. Precis som i första filmen så är det Peter Quills mixband som är filmens soundtrack och gillar man 80-talsmusik kan det mycket väl vara ett av de bästa soundtracks som finns med alltifrån Fleetwood Mac till Sam Cooke.

De flesta uppföljare till en film brukar ha en inställning att göra allt ifrån effekter till handlingen större och bättre, vilket i vissa fall kan leda till att filmen blir lite överambitiös. James Gunn trycker istället lite på bromsen när det gäller handlingen. Det är fortsatt höga insatser för våra Guardians men de lyckas bra utan att göra det alltför komplicerat. Filmens skurkar är kanske inte så relaterbara men deras motiv är logiska, något som Marvel annars brukar ha lite som en svaghet. Att det är en högre budget i volym 2 märks utan tvekan. De datoranimerade effekterna ser imponerande ut i denna färgstarka film som verkligen behöver det.

Sammanfattat är ”Guardians of the Galaxy vol. 2” en film som på de flesta håll når upp till sin föregångare och till och med går förbi den. Gillar du humorn och stilen i den första är det här rätt film för dig.

Betyg 8/10

Text: Victor Valtersson

Det lysande introt till ettan:

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s