Feminist, javisst!

 

Jag står för jämställdhet men jag vill inte kalla mig feminist.” Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har hört någon säga det när ämnet kommer på tal. “Ja, men måste alla feminister vara så extrema och hata på alla män?” Nej, feminister hatar inte alla män. Feminister är inte manshatare, vill inte ta över världen eller utplåna halva jordens befolkning. Feminism handlar om framför allt en sak: rättvisa.

I Svenska Akademiens ordlista definieras feminism som en “rörelse som arbetar för kvinnans fulla (ekonomiska, sociala och politiska) likställighet med mannen Som feminist vill man nå en ekonomisk, politisk och social jämlikhet mellan alla kön och ickekön. Så varför skulle du inte vara feminist? Den feministiska rörelsen handlar inte om att dissa eller klanka ner på folk. Jag, som har varit feminist så länge jag kan minnas, tycker inte att kvinnor är värda mer än män, utan ser både jämställdhet och jämlikhet som en självklarhet.

Ja, det finns extrema feminister. Det finns extremism inom alla ideologier och rörelser. Men att inte våga kalla sig själv feminist av rädsla för att bli sedd som någon som hatar alla män är att ignorera fakta. Det stämmer att  det finns feminister som aktivt hatar män, och deras anledning är bland annat att till exempel 95% av alla våldsbrott och 98% av alla våldtäkter begås av män. Eller att kvinnor teoretiskt sett jobbar “gratis” efter kl. 15.57 varje dag. Alltför många unga kvinnor har någon gång blivit klämda på rumpan under en konsert eller oroat sig över att bli tagna på brösten när det har varit trångt på tunnelbanan. Varför ska inte alla få känna sig trygga?

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. So what? De uppräknade exemplen ovan är ett tydligt tecken på att det i alla fall inte är jämställt nog. Feminismen är verktyget för att nå en jämlik värld. Det handlar om mänskliga rättigheter. Att vara feminist är inget man ska “våga” vara, det är något som ska vara självklart att vara!  Så säg mig igen, efter att du har läst det här, varför skulle du inte vara feminist?

Text: Ellen Bennet
Illustration: Hanna Tamas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s