Den ultimata filmguiden för att verka intelligent

Vem älskar inte en film som får en att känna sig mer intelligent än den genomsnittliga personen? Nedan följer en lista med filmer i den pseudo-intellektuella gemenskapen, som kan hjälpa dig att dominera vilken filmdiskussion som helst.

1. Fight Club

bild 1

 

 

Fight Club är den perfekta filmen att analysera för att den är full med påskägg. För lat att analysera den? Bara kolla upp sajter med konspirationsteorier. 

2. A Clockwork Orange

bild 2

 

 

Oroa dig inte! Du behöver inte att fatta filmen. Det är tillräckligt att läsa Sparknotes-sidan, och du är förberedd för alla intellektuella filmdiskussioner.

3. Pulp Fiction

bild 3

 

 

För att verkligen skilja sig från de folklager som tittar på filmer för handlingen, måste du bara hävda att du gillar Pulp Fiction. Då måste du också ta upp 1. Quentin Tarantinos unika stil och 2. de fyndiga skämten. 

 

4. Donnie Darko

bild 4

 

Donnie Darko, fattade någon egentligen vad som hände? Om du vill verka överdrivet smart är det nog bara att komma med en kvalificerat gissning på vad manusförfattaren tänkte. Men, bonuspoäng om du läser på om Donnie Darko conspiracies. 

 

5. Breakfast at Tiffany’s

bild 5

 

För att verkligen uttrycka hur sofistikerad du är, behöver du inte kolla längre bort än 1961. Nu när du har sett denna klassiker, kan du prata om hur karaktärsutveckling är viktigare än handling, och även gnälla om hur du föddes i fel generation. Men viktigast av allt är att du informerar alla att Breakfast At Tiffany’s är din nya favoritfilm, och att du citerar Audrey Hepburn vid varje tillfälle. 

 

6. Vilken Wes Anderson-film som helst (förutom “Fantastic Mr. Fox”)

bild 6

 

Wes Anderson är känd för filmer som är lätt estetiskt tilltalande. Så välkomna svärmen av självutnämnda konstnärliga människor som älskar färgsättningen, symmetrin och egendomliga karaktärer. 

7. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

bild 7

 

 

Amélie från Montmartre på det inte lika stiliga språket svenska. Pretentiösa Amélie-fans är typ desamma som Wes Andersons, bara mer cultivé. De säger att de älskar franska filmer, men i verkligheten är Amélie den enda franska film de någonsin har gillat, eller faktiskt sett. 

 

8. Rashomon

bild 8

 

Men för att förmedla att du,  utan tvivel, är global måste du titta utanför västvärlden. Därför hamnar pseudo-intellektuella långt bort i Asien där Rashomon verkar vara det perfekta valet: en film som kan användas för att visa upp hur djupsinnig du är. Nu kan du visa att du vet hur sanning är subjektiv och minne inte är att lita på och samtidigt uttrycka djup uppskattning för filmkonst och svartvita filmer. 

9. Casablanca

bild 9

 

 

Det är inte nog att bara gilla en film för att du tycker att den har en fin romantisk historia. Den skall gärna antingen vara historisk, indie eller ha en form för budskap. Casablanca är allt det, och mycket mera. Filmen är en svart-vit indiefilm från 1942 som återspeglar USA:s roll i andra världskriget, och allt kretsar kring en hjärtskärande historia om the one that got away. 

 

10. Annie Hall

bild 10

 

Du måste visa att du känner till och är tillräckligt kultiverad att begripa de stora Hollywood-regissörernas verk. Därför måste pseudo-intellektuella prata med hänförelse om Annie Hall: hur klyftig den är, att den är revolutionerande med sin berättarteknik och att Woody Allen är ett geni. 

 

11. Boyhood

bild 11

 

Ett säkert sätt att fastställa att ens filmsmak är bra är att berömma en av de mest kritikerrosade filmerna. Boyhood är en av fem filmer som har 100 poäng på Metacritic. Men för att visa att du inte bara tar kritikerna på orden måste du också nämna hur banbrytande filmen är och hur mycket du älskar realismen och de riktiga karaktärerna. 

 

12. The Eternal Sunshine of the Spotless Mind

bild 12

 

Kommer du ihåg vad jag sa om att romantikfilmer anses vara intelligenta om de är antingen klassiker eller indiefilmer? Eternal Sunshine Of The Spotless Mind är den främsta företrädaren för intelligent indieromans på grund av sitt innovativa sätt att skildra bitterljuva minnen, modern kärlek och ånger.

13. Taxi Driver

bild 13

Den ultimata angst-movien. Även om det kan vara lite svårt att förstå filmen i ett hav av metaforer och samhällskritiska teman, så är det den perfekta filmen att ha i din repertoar. För nu kan du verka intelligent genom att bara nämna filmen i en diskussion, eller citera filmen. Ingen kommer att sätta frågetecken efter det du säger, för chansen finns att de inte heller fattade något.

Text: Tezbin Harder & Maja Bay Overgaard

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s