Så ska ”me” bli ett ”we”

När Alyssa Milano hängde ut Harvey Weinstein och lade till hashtagen metoo, förstod nog inte någon vad hon skulle dra i gång. Bara i Sverige har TV-kändisen Martin Timell och journalisten Fredrik Virtanen fått lämna sina uppdrag och Sveriges kvinnliga skådespelerskor, advokater och sångerskor har skrivit på gemensamma upprop som alla går ut på att nu får det vara nog! Läs Jennifer Hellbergs betraktelse över fenomenet.

 

Bara tio minuter kvar, sen är jag hemma. Jag känner paniken växa inom mig. Jag håller hemnycklarna stenhårt i handen, så hårt att jag börjar få ont. Vänder mig om flera gånger för att försäkra mig om att avståndet mellan mig och den mystiska mannen växer. Tankarna som går igenom mitt huvud just nu är vad som skulle hända ifall han kommer ikapp mig och vad han kommer att göra med mig då. Jag tittar runt och granskar min omgivning, jag gör snabbt en plan om vad jag ska göra om han attackerar. Det är tänt i det huset, dit kan jag springa om han slår till.

Detta scenario är tyvärr inget ovanligt, utan vardag för många tjejer världen över. Sexuella trakasserier och övergrepp sker hela tiden i dagens samhälle. Det händer på nattklubbar, där killar tar sig friheten att ta på tjejers bröst, rumpa och underliv. Det händer att tjejer blir antastade och tafsade på när de är ensamma på väg hem på tunnelbanan. Tjejer får ta emot mycket opassande och sexualiserade kommentarer dagligen. Killar får för sig att utnyttja tjejers kroppar när de ligger och sover. Det händer flera våldtäkter på festivaler. Det här är bara några exempel på vi tjejer behöver gå igenom och ändå blir vi ifrågasatta varför vi har svårt att lita på män.

Därför är trenden #metoo något som verkligen behövs. Det gör att alla får upp ögonen för hur det faktiskt ser ut. Det är ett problem i dagens samhälle och det går inte att blunda för. Men en viktig sak med #metoo, det är att vi tjejer inte längre behöver känna oss ensamma med det här. Det visar att vi tjejer stöttar varandra.

Till er killar och män – checka era bröder, checka era vänner, checka er själva. Ignorera inte nästa gång din kompis beter sig som ett manipulativt as mot sin tjej, nästa gång killen på klubben vägrar lämna den där tjejen ifred. Säg till på skarpen nästa gång din kollega refererar till tjejer som horor. Lyssna på när er partner säger nej första gången och kom inte med “men snälla” eller “bara lite”. Säg inte heller “jag är inte som alla andra män” eller “inte alla män” eller “han skulle aldrig”. Och säg inte “hon ville bara ha uppmärksamhet” när dina bröder/kusiner/vänner/kollegor/lagkamrater har begått ett övergrepp. Det är aldrig okej! Så börja att säga ifrån när du hör eller ser någon i din närhet som kommer med dessa trakasserier eller begår dessa övergrepp.

Då kommer vi närmare varandra på ett mjukare sätt och “me” blir ett “we” till slut.

Text: Jennifer Hellberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s