Ruinerad på Donken?


Är du också trött på att lägga hela studiebidraget på skräpmat? Sedan vi började höstterminen 2017 har skolan och företaget Sodexo fått en hel del kritik angående skolmaten och miljön i matsalen här på Åva. En sak som vissa elever på elprogrammet i årskurs ett, har uppmärksammat genom att de startade en namninsamling och fick in närmast 200 namn ifrån elever som var missnöjda med maten. Cumulus har gått till botten av grytan med era frågor. Skolan anordnade ett matråd som vi deltog i. Där fick vi svar på de flesta frågorna vi och antagligen ni hade till kökspersonalen och indirekt också kommunen/skolledningen som köper in Sodexhos tjänster.

De som medverkade på mötet var kökschefen/kocken Thomas, den biträdande rektorn Mårten Hagman och skolvärdinnan Lena Norén Mellin (Mat-Lena), samt fem elever som representerade sina klasser.

Exempel på den kritik som vi elever har haft är:

  • För vattniga såser
  • Rå kyckling
  • Mask i salladen
  • Okokt ris
  • Dålig variation på maträtter, i den vegetariska och specialkosten
  • Stökigt i matsalen
  • Köer till matsalen

En sammanfattning av vad vi tog upp och det man kom fram till under matrådet är:

Mårten Hagman ska ta upp med skolledningen att alla klassernas scheman måste förbättras. Genom att ändra folks scheman, hoppas vi på att köerna till maten blir mindre.

Kökschefen/kocken Thomas tar åt sig vår kritik om att minska ner grytorna och ska nu servera maten mer separat, alltså protein för sig, ris och potatis för sig och sedan en sås och sallad som tillbehör.

Kökspersonalen ska se till att vi elever får vara mer delaktiga med vad vi elever tycker om maten och vad vi vill äta. Exempel skicka ut flera enkäter på vklass om maten.

Det ska bli mindre invecklad mat då vi elever tycker att även den enklaste maten kan vara den godaste.

Framöver så kommer det även alltid finnas mjölk på samma sida som vattnet oavsett klockslag, så länge matsalen är öppen.

Specialkosten kommer förbättras med fler varierade rätter och att ni inte ska behöva få vänta på er mat.

Det ska även bli förbättringar med skyltarna i matsalen om till exempel matens innehåll.

Vi tycker att kökschefen/kocken Thomas tog emot kritiken oerhört bra och hade en positiv inställning till den. Vi kom även fram till att ett uppföljningsmöte är välbehövligt för att se vilka förändringar som har skett med maten och så kommer Sodexos version av det hela ut inom en snar framtid. Innan vi avslutar vill vi från Cumulus uppmana alla elever att plocka undan efter sig i matsalen. Matsalen är vår gemensamma miljö och är vår allas ansvar att se till att det är rent och snyggt. Därför måste vi göra det vi kan för att underlätta för kökspersonalen – för allas skull.

Text: Josefin von Rothstein & Moa Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s