IB-elever – bits de?

I skuggorna av ÅVA, gömd bakom en stapel böcker. De skakar av en blandning av stress och brist på sömn. Du har kanske inte sett en på lång tid, kanske du till och med trodde att de endast fanns i myterna. Men där står verkligen en, en levande en, en IB-elev. Du försöker att prata med den. Du försöker uppmuntra den och säger att du också tycker att du har många läxor, och du kanske också fick en timme för lite sömn igår. “ABORT MISSION” tänker du när IB-eleven plötsligt exploderar. Den skriker främmande begrepp som du aldrig har hört talas om. IA’s? EA? CAS? Du ger upp och lämnar IB-eleven i sin hörna, medan den fortsätter att mumla något om deadlines och CAS reflections.

Det där är inte långt ifrån hur jag föreställer mig hur det kan vara att prata med en IB-elev. Och jag kan tänka mig att liknande situationer är orsaken till de fördomar som finns om oss.

Till exempel, IB-elever är introverta. Trots att jag inte alls tycker att det är sant, kan jag se var det kommer ifrån. Skolan kräver mycket av vår tid, varje minut är värdefull, och därför spenderar vi mycket tid borta från ÅVA-civilisationen, gömda nere på plan två. Lite som Dracula i sin kista.

Men om du frågar mig är den största orsaken till fördomarna språkbarriären. Majoriteten av oss, bland annat jag, är inte från Sverige. Därför känns det otroligt obekvämt att prata svenska, när engelskan flyter mycket lättare för oss. Dock, med fara för att låta oerhört cliché, så är vi en färgrik och intressant grupp, om bara man lär känna oss.

En annan vanlig fördom är att IB-elever tror att de är bättre, bara för att de pluggar IB. Jag kan självklart inte prata för alla mina klasskompisar, men min kärlek till IB borde inte missuppfattas som arrogans. Vi är glada för IB för att det har gett oss det vi vill ha. För många, en nyckel till att kunna flytta tillbaka till hemlandet, eller helt enkelt att  plugga utomlands. För andra ger IB de kunskaper de vill ha. Vi tycker inte att vi är bättre än någon. Vi är glada för vårt val, precis som ni borde våra glada för era val.

Egentligen tycker jag att det är trist att IB är så isolerat. Jag vet varför det är så, men det känns som en kulturbarriär mellan nationella program och det internationella. Jag är säker på att båda parterna har mycket att erbjuda. Så innan du dömer en IB-elev utifrån de fördomar du har, försök att prata med oss. We don’t bite.

Text och illustration: Maja Bay Overgaard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s