Sex säljer, du väljer!

gq bild 1.png

Man behöver inte vara ett geni för att förstå att sex säljer, men är det verkligen värt att ge ungdomar mindervärdeskomplex? Ska vi tillåta att pengar styr hur vi ser på sex, kön och våra kroppar?

Vi har alla sett en musikvideo förut, om artisten är en tjej är det inte ovanligt att hon visas väldigt lättklädd i klipp. Varför är det så? Är det för att kvinnliga artister är stolta över sina kroppar och vill visa upp dem? Är det för att kvinnlig nakenhet drar in pengar? Svaret är nog ofta ja i båda fallen. Vad bra, då är det ju bara att fortsätta, win-win; men tyvärr är det inte så okomplicerat.

Det är skillnad på hur män och kvinnor visas upp i media, som man ser på bilden från mansmagasinet GQ (bild 1), här ser vi att alla killar har kostym eller skjorta, medan tjejerna är lättklädda. Kvinnor brukar tycka att män i kostym är snygga medan “män” gillar mer lättklädda bilder. Allting verkar handla om det ‘motsatta’ könets njutning och förväntningar som musikindustrin och vår kultur bygger upp.

Det här handlar inte om att tjejer inte ska få vara nakna, verkligen inte, det ska de ha rätten att vara. Men det är skillnad på att vara bekväm i sin kropp och hur tjejer används som sexsymboler i musikbranschen, eftersom ‘sex appeal’ säljer. Om Miley Cyrus sitter naken på en kanonkula, kommer hon att tjäna mer pengar än om hon hade varit fullt påklädd.

Nakenhet drar till sig mer uppmärksamhet och leder därefter indirekt till bättre försäljning,  samtidigt som kvinnokroppen används som ett sexuellt objekt.

Videon till Wrecking Ball (länk) är ett bra exempel på hur sexuella anspelningar och en naken kropp används som uttryck för ”feminism”, men egentligen görs detta mest för att det leder till en enormt ökad försäljning för artisten. RCA Records, Mileys skivbolag, bryr sig inte om feminism så länge de tjänar pengar. Miley Cyrus sa till BBC Radio 1 att hon är ‘en av de största feministerna i världen och att hon tycker att varje kvinna ska vara självsäker att visa sin kropp. Hon sa även till Cosmopolitan UK att det “ger andra kvinnor kraft” när hon står naken i bara trosor med ett stort skumfinger mellan benen. När Miley Cyrus säljer naket (även om hon skulle göra det med sund självkänsla) göder hon en kultur som påverkar många tjejers självkänsla på ett negativt sätt.

I en värld med en populärkultur som säger att man måste vara lättklädd och snygg för att bli känd är det svårt att inte bli påverkad. Ideal som dessa kan leda till ätstörningar i önskan att få den perfekta kroppen. Sexualiseringen av kvinnokroppen är också negativt för synen på kvinnan. Miley Cyrus fick inte bara kärlek för sin musikvideo utan också mycket hat. Vuxna människor kallade henne för hora, och sa att hon var en usel förebild för barn. Detta leder till ännu mer sexualisering av kvinnokroppen som kan göra så att unga tror att det är okej att gå runt och kalla flickor för horor och att nedvärdera dem på grund av de har lite mer fett på brösten eller ett annorlunda format könsorgan.

Sexualiseringen av kvinnliga kändisar bör inte motiveras som feminism. Istället handlar det rent praktiskt om det traditionella patriarkala idealet där kvinnor lever för att behaga män. De här modevalen, dansrörelserna och låttexterna definierar snuskgubbekulturen, vilket tyvärr har blivit inkörsporten för många kändisars framgång.

Det handlar inte om att kvinnor inte ska få vara nakna i sina musikvideos, de ska de ha rättigheten att vara. Men kvinnokroppen ska inte bli sexualiserad eller visas som sexsymbol så att musikindustrin kan tjäna några miljoner till. Vi tjejer ska kunna vara lättklädda utan att bli sexualiserade. Vi tjejer ska kunna vara stolta över vår kropp utan bekräftelse från andra. Vi tjejer ska kunna vara självsäkra i vår kropp utan att bli kallade för hora.

Musikindustrin vill tjäna pengar. Det går inte att ändra på. Men vi, du och jag, som konsumenter har makt att välja om vi vill stötta sexualisering av kvinnor i musikindustrin. Vill vi att sex säljer? Du väljer!

Text: Johanna Nager

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s