Nu är det slutsurfat bakom ratten

SMS bil

Från och med den 1 februari 2018 infördes ett nytt förbud mot handhållen mobiltelefon vid bilkörning. Förslag om lagförändring lades fram av Trafikverket/Transportstyrelsen tidigare i år efter att man sett en ökad trend av mobilanvändning bland svenska förare.

En liknande lag som trädde i kraft 2013 har inneburit mobilförbud i de fall då användningen haft märkbart negativ inverkan på förarens körförmåga. Förra året fälldes/rapporterades totalt 80 personer, varav ett fåtal fall ledde till dom, uppger SCB. Samtidigt visar en undersökning av Transportstyrelsen att mer än hälften av svenskarna använder mobilen bakom ratten. Av anledning att minska risken för olyckor införs därför en ny lag som även kommer innebära nolltolerans mot annan (handhållen) kommunikationsutrustning, oavsett vilken inverkan den har på förarens körförmåga.

  • Lagändringen kommer underlätta polisens arbete samtidigt som förare får ökad insikt om vad som gäller i trafiken, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Trots detta kommer GPS och Spotify fortfarande att vara lagligt i bilen, och vill man prata i telefon går det utmärkt att använda handsfreen.

Text: Hanna Tamas
Bild: Sydsvenskan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s