Fyra lätta pluggtips för 2018

IMG_20180201_203319_79 (1) (1)

Nytt år, nytt sätt att plugga. 2018 är det perfekta året att börja plugga smart istället för hard. lära sig att hantera arbetsbelastningen och studera effektivt kan vara nyckeln till ett perfekt 2018. Cumulus bjuder på de fyra bästa tipsen, som vi lovar funkar!

Lyssna på rätt musik! Musik kan vara extremt hjälpsamt när man läser. Det kan vara bra för att blockera bort distraherande ljud, men också för att få dig i zonen. Men man kan inte bara lyssna på sin favoritmusik, då mycket musik kan förvirra hjärnan. Beatet ska vara lägre än din hjärtfrekvens, och det kan inte vara text som man förstår och får en att lyssna på det som sjungs. Skälet är att hjärnan inte har kapacitet att uppfatta mer än en sak åt gången.

(här är ett bra exempel på en spellista: https://open.spotify.com/user/johannanager/playlist/7AVyihm86NDaLg2k5kUjZS )

Skriv anteckningar för hand! Jag vet att det kanske låter lite stelt, och jag brukade skriva alla anteckningar på datorn. Jag var även det största Evernote-fan världen skådat. Men att skriva på papper, ger en helt ny frihet. Man kan rita, göra pilar och textrutor som tar längre tid att göra på dator. Men viktigast av allt är att man lär in mycket fortare och lättare när man skriver för hand. Pam A. Mueller från Princeton University och Daniel M. Oppenheimer från University of California (alltså riktiga vetenskapsmän), gjorde en undersökning där de jämförde anteckningar på skrivna på dator med anteckningar skrivna på papper. De drog slutsatsen att på grund av att man är mer selektiv med informationen, man har färre distraktioner och man aktiverar mer av hjärnan när man skriver för hand med penna och papper, kommer vi mycket bättre ihåg vad vi skrev.

Behåll gamla prov (om du kan). Gamla prov, enligt min erfarenhet, är det bästa verktyg för återblick och revision. Gamla prov borde ge ett bra bild på vad lärarna/examinatorerna förväntar sig av dig. Men man kan också gå tillbaka och se vad man hade svårt med.

Treat yourself! Det betyder inte att du kan sitta med din mobil eller fylla din mun med godis medan du pluggar. MEN om du belönar hjärnan på korta raster som du lägger in (med godis, mobil, en kopp kaffe etc.), kan det få dig att komma ihåg vad du gör bättre och ge dig mer energi. Dessutom gör det också allt roligare. Och det är både bevisat av mig och smarta forskare.

Text och illustration: Maja Bay Overgaard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s