Ny mötesplats på Täby torg

IMG_6511.JPGPå Täby torg har den nya ungdomsgården Esplanad öppnat sina dörrar till fint utrustade lokaler, rykande hett kaffe och trevlig personal. Trots detta så är det inte särskilt många elever på de närliggande skolorna som känner till verksamheten. Två av Cumulus reportrar begav sig mot torget i hopp om att ändra på detta.

När vi kliver in genom entrén blir vi genast mötta av välkomnande leenden från personalen på Esplanad. Medan vi väntar på Therese som har lovat att svara på våra frågor beställer vi kaffe och kladdkaka från det fina cafét, och absorberar den mysiga atmosfären. Den stora lokalen är inredd med inbjudande fåtöljer och soffor i varma färger. Med växter, lampor, filtar och kuddar skapas en modern och hemtrevlig lounge, en miljö som är perfekt både för att umgås i, men också för avslappning och plugg.

IMG_6551.JPG

-Idén om Esplanad föddes för ca fyra år sedan när en enkät för gymnasieungdomar visade att fler ville ha en egen mötesplats. Det var en lång process som till slut ledde till att Esplanad öppnade på Täby torg i november 2017.

Therese har jobbat med ungdomsverksamhet i Täby i ca fem år och hennes mål just nu är att göra mötesplatsen Esplanad till en eftertraktad plats för ungdomar i åldern 16-21.

-Vi vill att det här ska vara en plats dit ungdomar kan komma och vara kreativa, utbyta idéer, plugga, umgås, få coaching, samt själva arbeta med sina fritidsintressen med hjälp av utrustningen och lokalerna som Esplanad erbjuder.

redigerad Noel.jpg

Förutom ett fint café med låga priser, kan Esplanad erbjuda mängder av resurser för att ungdomar ska kunna utveckla sina intressen. Det finns bland annat replokaler med instrument, en danssal, inspelningsstudio, fotoutrustning, syatelje, massor av brädspel och ett litet bibliotek.

 

-Man kan komma hit och använda utrustning till skolprojekt, till exempel gymnasiearbeten.

Det är en lugn, trevlig miljö med många studieplatser. Det är helt enkelt ett alternativ till att plugga hemma, i skolan eller på biblioteket.

Therese berättar att ett av deras långsiktiga mål är att verksamheten ska drivas främst av ungdomarna själva. Detta är ett initiativ som varit på tapeten genom hela Esplanadprojektet. Ett kortsiktigt mål är att locka hit fler ungdomar, framförallt tjejer.

Esplanad planerar regelbundet nya event så som föreläsningar med författare, konserter, brädspelskvällar och bokklubbar. Om man är intresserad av att anordna ett eget arrangemang kan man kontakta någon i personalen, så hjälper de till med planeringen.

-Vi ser fram emot att fler ska hitta hit och inse fördelarna med det här fina stället.

 

personal redigerad.jpg

Gänget på Esplanaden gör det världsberömda Cumulus-C:et.

 

Text och bild: Ellen Bennet och Noel Bohman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s