Mobbning — ett ärr för livet

En viktig fråga man måste ställa sig är vad det är som gör att vissa får idén att mobba och att vara elak mot en annan person. Det är ju egentligen ofattbart, men mobbning är tyvärr enormt vanligt i dagens samhälle – speciellt bland skolungdomar – och det är alltid någon som varje dag känner sig mobbad. Nästa fråga blir då hur man kan motverka mobbning på bästa sätt?

 

Mobbning är något som förekommer dagligen, överallt i dagens samhälle. Det är ett stort problem bland många och de flesta kan känna igen sig när man diskuterar och berättar om mobbning på olika plan. För det finns olika sorters mobbning och det finns det som jag kallar för direkt mobbning och det är den mobbning som sker face-to-face och den som man bevisa. Men sen finns det också den indirekta mobbningen och det handlar om att man blir mobbad genom utfrysning eller att man blir behandlad som luft och man kan inte riktigt bevisa att någon eller några har gjort något elakt mot en, för det finns inga “riktiga” bevis. Det finns också internetmobbning som har blivit allt vanligare sen sociala medier kom till och internetmobbning är ett fenomen som är en blandning av direkt och indirekt mobbning. Anledningen är att personen eller personerna som mobbar en via sociala medier har valet att antingen vara anonyma eller så visar de vilka de är. kanske har det blivit enklare att mobba någon när man inte behöver göra det i den fysiska världen utan man kan gömma sig bakom en skärm och spy ut sina taskigheter.

 

Dessa olika sorters mobbning har alla lika stor påverkan på ens mentala hälsa, självkänsla och på ens självförtroende och det är många som idag går till skolkuratorer eller till psykologer och försöker få hjälp. Men det är inte alltid lätt att undvika mobbing, tyvärr, för även om man gör allt för att få hjälp och må bättre kan mobbarna fortfarande fortsätta på samma spår. Vad som oftast sker i skolan är att personen som blir mobbad är den som måste byta skola, men det är ju helt vansinnigt? Ska det verkligen vara offret som ska behöva förändra sitt liv? Är det inte mobbarna som ska förändra sitt beetende eftersom det är de som beter sig illa mot en annan person.

 

Detta problem är något som behöver lösas i dagens samhälle. Men hur ska man motverka eller i alla fall minska mobbningen i skolan? Jag tror att det viktigaste är att man i tidig ålder lär sig att respektera andra och förstå att alla är olika. och att ingen har rätt att se ner på eller trycka ner någon annan individ.

 

Men konsekvenserna av mobbning behöver inte bara ha en negativ inverkan på “offret” utan det kan även påverka mobbaren själv. För många som har mobbat andra känner en skuld över sitt agerande när de har blivit vuxna och insett att vad de gjorde var fel.

 

Tänk på vad du gör innan du gör det för det kan påverka en annan människa – och till och med dig själv – för resten av livet.

Text: anonym

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s