“Ibland är good enough jättebra” — Malin hjälper oss med stressen

Svårt att andas. Kan inte sitta still. Spänd i hela kroppen. Går inte att koppla av. Du försöker plugga, städa, prokrastinera på något annat sätt, men inget funkar. Ingenting. Det enda du kan tänka på är det där. Vad det än nu är, så ligger det tungt över bröstet. Alla har vi nog känt oss på detta sätt någon gång i livet, och oftast så löser det sig. Uppgiften blir till slut klar, provet går helt okej. Men nu då? Nu kommer nästa uppgift, och nästa prov sägs vara dubbelt så svårt. Hur ska man navigera detta stressiga träsk? Jag pratar med Malin Nygren, Skolsköterska här på Åva Gymnasium, och försöker få hennes bild av vad stress på Åva är.

Vad är stress?

  • Stress enligt mig är när man inte får ihop det man ska göra på ett bra sätt. Det blir för mycket på alla plan, här i skolan, privat, kanske med jobb, vad det nu det är för någonting. Det blir för mycket, en överbelastning. en överbelastning på en själv, på ens psyke, på ens kropp.

 

Vad är oftast – enligt dina personliga upplevelser – orsakerna till stress?

  • Jag tror prestationsångest är en stor orsak till stress. Att vi vill göra så bra ifrån oss och att vi inte är tillräckligt nöjda med det vi har gjort. Jag tror personligen att kraven är jättetuffa idag på ungdomar och kanske även också på folk ute i arbetslivet. Man vill liksom leva upp till förväntningarna som finns på en. Sen är det ju individuellt hur stresskänslig man är, för viss stress är ju bra, då får man nånting gjort. Men jag tror att de flesta känner när stressen går över från någonting positivt till negativt, och det är då man helt enkelt inte räcker till för att hinna med allting.

Det är viktigt att du tar upp det där med bra stress och dålig stress, var tror du att den tydliga skillnaden ligger mellan de två?

  • Bra stress tror jag är när man känner “åh det här är kul, det här vill jag göra”. Man känner att det är lite nervöst med sin uppgift men man gör det i alla fall. Det är något vi utsätter oss för hela tiden. Den negativa stressen är när det blir för mycket av sådana känslor. Kanske har man krav på flera plan: du har krav hemifrån, du är ungdom, du har krav från dina kompisar, man är i en relation, man ska vara bra där. Glöm inte sen lärarna: kraven där, varenda en har olika krav på sina sätt. Det blir bara för mycket, och då kan man inte sålla och istället blir ingenting gjort! När man ser det, när man märker att man inte orkar, då har man för mycket stress. Även om du är stressad över dina uppgifter, så blir ingenting gjort.

 

Hur stor andel av eleverna på denna skola – enligt dina observationer – är stressade?

  • Jag tänker ju att fördelen med mitt jobb är att jag har öppen mottagning. Jag är skolsköterska här på Åva. Då blir det att ungdomar kommer in till mig för massor av olika saker, och som jag ofta kan – efter att vi har pratat – härleda till att de är stressade. Det är svårt för mig att gissa procentuellt hur många det är. Jag ser att det kommer så många ungdomar hit ibland så det blir ett tryck på mottagningen, och då förstår vi att det också är många som har höga krav ute på Åva. Jag märker lugnare perioder – konstigt nog är det ganska lugnt här på måndagar, gentemot fredagar som är betydligt stressigare. Jag vet inte varför det är så, men de flesta upplever ju stress någon gång under skoltid när man känner att man måste prestera på sina prov och uppgifter eller så. Men jag skulle säga att det blir mer och mer, det blir fler. Nu har jag jobbat här i tre år, och det kanske är att man lär känna fler och fler elever, och då blir man liksom ett bollplank, men jag tror ändå att det är en indikation att ni är mer stressade idag. Vi märker ju också av det, med mer sjukskrivningar bland lärare.

 

Så det är inte bara elever?

  • Nej, inte bara elever. Jag tror att många lärare är stressade över att hinna med och se alla, det är nog stress på alla.

 

Finns det några enkla sätt man inte normalt brukar tänka på för att hantera stressiga situationer?

  • Jag tycker ju att man ska vara mer nöjd med det man gör. Jag tror att det är väldigt bra att man är schysst mot sig själv. Det är något jag pratar mycket med ungdomar om, att “good enough” är jättebra. Man behöver inte sikta mot de där toppbetygen utan man kan faktiskt vara nöjd med C. Vi lever livet här och nu, det är inte om tre år eller två år, och man ska försöka vara lite nöjd med sin vardag, alltså: “här gjorde jag så gott jag kunde, det får vara bra nog”. Det tror jag många skulle hjälpa sig själva mycket med, och att man även gör det mot sina vänner eller sina kollegor, att man säger “bra gjort!”. Dessutom så tror jag inte att man ska gå och älta saker. Sluta älta. Om det har hänt så har det hänt, om det kommer hända så kommer det hända.

 

Vilka kan man nå ut till på skolan ifall man känner sig stressad eller känner att man är på väg att bli det?

  • Elevhälsan är en stor resurs för elever. Elevhälsan är vi skolsköterskor, sedan är det kuratorerna, och vi finns ju här för att hjälpa er med det. Och sen syv, märker man att kurserna bara packar sig och inte går, så kontakta dem.

 

Cumulus tackar den oerhört lugna och trygga Malin för de insiktsfulla svaren och hoppas att vi tillsammans kan bli mer nöjda med det vi gör. Försök att hitta lugnet, gott folk.

Text: Noel Lindblad Bohman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s