Att ligga med sin döda mormor

Har du någonsin sneglat lite på brorsan vid frukostbordet när han är sådär sexigt nyvaken? Pirrade det till lite när du råkade se en glimt av syrran i samma stund hon steg ur duschen med fuktigt hår och glänsande hud? Eller blir du kanske inte lika ledsen som kompisarna när snyggingen i filmen dör; man hinner väl med en snabbis efter också, innan kroppen är för kall? Om svaret är ja, bjud ut syskonet och gräv upp mormor! I framtiden kan det nämligen vara helt okej med incest och nekrofili. Eller ja, åtminstone enligt Liberalernas Ungdomsförbund i Stockholm. Partiet vill legalisera incest och nekrofili, ett beslut de kom fram till på sitt årsmöte i februari 2016. En gammal nyhet som blossade upp i det kalla februariklimatet, men som fortfarande är brinnande aktuellt år 2018.

Reaktionerna har varit många, starka och sarkastiska. Twitter flödade över av hånfulla, ironiska budskap från föraktfulla svenskar. Men är det egentligen så sjukt och opassande som det låter? Debatten är snedvriden. Nekrofili jämställs med pedofili och våldtäkt snarare än att accepteras som de fetisher de är. Och var det inte så att också homosexuallitet en gång i tiden var olagligt i Sverige?

För att vrida tillbaka och rätta till det partiska klimatet i den allmänna diskussionen om nekrofili och incest har jag valt att lyft en klart klingande, liberal röst vars ansikte vi kan se vandra självständigt i korridoren på Åva gymnasium.

 

Namn: Hugo Mattisson Kittel

Ålder: 18

Klass: SA15

Bor: Sollentuna

Politiskt aktiv: Medlem i LUF, men är inte aktiv.

 

Oberoende av dina sexuella preferenser, anser du att nekrofili och incest bör avkriminaliseras? Varför?

 

  • Ja. Därför att jag tycker att det är en fråga om individuell frihet, däremot tycker jag inte att man ska få utöva nekrofili på människor som inte gått med på det.

 

Detta säger Mattisson Kittel, som också håller med LUF i förslaget om att det ska kunna gå att “skänka” sin kropp i sexuellt syfte efter sin död genom att författa ett samtycke på sitt testamente, och liknar det hela med donationskort.

 

LUF menar att lagstiftningen för tillfället inte skyddar någon, men finns det inte risk att föräldrar, mor- och farbröder eller andra vuxna släktingar använder sin maktställning för att ofreda sina ungdomar, förutsatt att dessa är pedofiler?

    • Jo, men det finns redan en lagstiftning mot sådant där. Men då handlar det ju om att man gör det när barnen är väldigt små, och då är det ju en typ av sexuellt ofredande som kan kopplas till pedofili, vilket är olagligt, så det måste ske när barnen är vuxna, och det tror jag inte sker. Sådana här övergrepp sker, som sagt, bara när barnen är små, och det finns det redan skydd mot.

 

  •  

 

Varför, tror du, är nekrofili och incest är olagligt i dagsläget?

 

  • Därför att det är tabubelagt på samma sätt som pedofili. Det finns någonting som dels ses som ohygieniskt när det gäller nekrofili, dels sjukt och mot de biologiska drifterna när det kommer till incest. Sedan finns det ju vissa som menar att det skyddar de ofödda barnen från relationer mellan nära släktingar från att bli skadat genetiskt, men framförallt handlar det om moralism, tror jag, man tycker att det är omoraliskt.

 

 

Är detta en generationsfråga? Kommer våra barn och barnbarn tycka att det är lika självklart med incest som vår generation tycker det är med samkönat sex?

  • Jag vet inte, svarar han och skrattar, det handlar ju minst sagt om praktiska problem om man lever i en familj. Det har ju funnits tider då det har varit väldigt accepterat. Till exempel på 60- och 70-talet kom det en sexliberal våg då man bland annat legaliserade djursex, berättar han, och menar sedan att de strömningar som pekade på att barn skulle exponeras för sexualitet, och att det under perioden också var lagligt med pedofili och barnporr, är ett tecken på att det verkligen har svajat fram och tillbaka och att det är mycket möjligt att det blir sådär igen.
  • Jag hoppas det, jag är liberal, säger den frisinnade Åva-eleven. Jag hoppas att man ska kunna få ha den fria synen på människan, på samma sätt som det finns kring homosexualitet, utan att nödvändigtvis jämställa de båda.

 

Har du några favoritkaraktärer i Game of Thrones?

 

  • Nej, jag har inte sett den serien, men jag har hört att mycket incest förekommer.

 

 

Text: Johanna Spetz

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s