När “Vkass” blev världsklass

Vad hände med Vklass? Vart försvann det och varför valde Täby kommun plattformen Quiculum?

Nu till det nya läsåret så har Täby kommun tyvärr bytt skolplattform från Vklass till en ny digital lärplattform som heter Quiculum. Vi alla kan ju vara överens om att Quiculum är sämre än Vklass som är rena drömmen i jämförelse och att verkligen ingenting har fungerat som det ska på sistone. Då ska vi komma ihåg att Vklass i folkmun kallades “Vkass”.  Det är ju bara att kolla på bilden här ovan, det laddar ständigt. Vi på Cumulus-redaktionen tror knappast att vi är ensamma om att vilja ha tillbaka Vklass och vi har tittat lite närmare på “bytet” från Vklass till Quiculum.

Åva har, sedan många år tillbaka, haft vklass som den ultimata och drömmiga plattform som vi elever kunnat ha kontakt med lärare, skickat in uppsatser, sett våra scheman, våra kompisars scheman men även skolans nyheter samt vår matsedel. Men det kan vi inte nu, Quiculum fungerar inte som det ska eftersom varken elever, lärare och annan personal på Åva kan se sitt fullständiga schema, kommunicera på skolan eller se vad dagens lunch blir. Detta är en total katastrof som Täby kommun får ta på sig.

Åva är tyvärr inte den enda skolan som har drabbats av Quiculums dåliga funktioner utan det har även Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun gjort. Vi på Cumulus tog kontakt med Arlandagymnasiet och vi har pratat med Sonja som sitter i receptionen som också konstaterade att många klagar på Quiculum och att skolan hade lärplattformen för ett och ett halvt år sedan och att de nu har bytt plattform på grund av att det helt enkelt inte fungerade. Så nu undrar vi på Cumulus varför i hela friden vi på Åva och alla andra kommunala skolor i Täby får denna plattform? Varför kan inte vi få någon annan plattform som Schoolity eller Schoolsoft som exempelvis Vallentuna kommun använder sig av?

Vi har därför även kontaktat Täby kommun och frågat varför Vklass byttes ut och där svarade en person som heter Miriam och arbetar i växeln att Täby kommun hade gjort ett avtal med vklass som nu har gått ut och att Quiculum blev ersättaren just av anledningen att de uppfyller motsvarande krav som vklass gjorde till kommunen. Detta håller vi definitivt inte med om då det absolut inte finns samma funktioner i det nya systemet. Hur ska vi kommunicera effektivt med personer på vår stora skola?

Vi har dessutom varit i kontakt med företaget Quiculum, som har sitt huvudsäte i Uppsala, där Daniel Lundin har svarat att systemet är väldigt nytt och att han inte visste när det mesta på Quiculum kommer att fungera tyvärr, vilket inte var vad vi ville höra.

Åva är heller inte den enda skolan där man klagar, känner missnöje och tröttnat på Quiculum utan det gäller fler kommunala skolor här i Täby som till exempel Milstensskolan där en sjundeklassare svarar: Jag vill ha tillbaka Vklass! Och vi kan inget annat säga än att vi håller med.

//Clara Thorander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s