SÅ GICK DET – Åvas skolval & debatt 2018

Bild: klassen SA16 som ansvarar för skolvalet och alla aktiviteter runt valet (http://www2.taby.se/Skolor/Ava/Nyheter-och-aktuellt-pa-Ava/Skolvalet-2018/)

De senaste veckorna har riksdagsvalet legat i fokus inte bara i medier utan också här på Åva. Nu är valet över, och det är mycket prat om Sveriges framtid. Men hur gick det egentligen för Åva och vårt skolval? Vem vann debatten? Vilka partier är populärast bland eleverna?

Torsdagen den 30/8 bjöd skolan in en del av skolans klasser till skolvalsdebatt. I debatten var respektive åtta partiers ungdomsförbund närvarande och debatterade om ämnena klimat och arbetsmarknad. Debattörerna var mycket aktiva och flera dissar skapade starka reaktioner från publiken. Många anser att Allians-sidan vann, speciellt om man skulle utgå från publikens reaktioner till deras dissar mot de rödgröna och Sverigedemokraterna. Efter debatten såg man Kristdemokraternas pins sitta på flera elever. Anledningen till detta är lite oklar men man anar att det har att göra med det positiva yttrandet debattören gjorde angående snus, någonting som ligger mycket nära hjärtat för många av skolans elever.

 

Snabb sammanfattning vad som hände i de två olika debatterna: Socialdemokraternas mic tog slut på batteri, Sverigedemokraterna var mycket uttråkade och visade det med handgester. Många händer flög upp så fort Vänsterpartiet sa något. Centerpartiet slängde en rejäl diss mot Miljöpartiet och Moderaterna avslutade debatten med ett uttalande om att sänka skatterna samt även, Stefan Löfven.

Hur skötte sig publiken då? Ja, alltså det fanns regler om vad man fick och inte fick göra. Följdes de? Till viss del. Kan väl bara säga så här, det här med “tysta applåder” var ett begrepp inte alla förstod.  

Dessa mycket intressanta debatter gav oss mycket information om de olika partierna men också tips på hur man ska fånga skolans elevers uppmärksamhet och support: Nämn bara snus!

Klasser uteblev, vissa släntrade in efteråt, men i allmänhet var känslan av demokrati närvarande. Många visade på en glädje att få delta i något som är så viktigt, men som vi ändå tar så för givet. Andan var stark.Efter den intensiva valdebatten i aulan skulle nu hela Åva gå till val. Under tre hektiska dagar var det tänkt att över 1000 elever skulle rösta i Kulan, allt för att fostra eleverna som demokratiskt medvetna medborgare. I början präglades valet av stor förvirring, information om att man skulle rösta verkade inte ha gått fram och hur en valprocess ens går verkade som något nytt för många. Var det meningen att man skulle skriva sitt namn på röstsedeln? Kunde man lägga i flera röstkort från olika partier? För vissa kanske svaret var självklart, men långt ifrån alla. (För er som fortfarande funderar, svaret på dessa frågor är NEJ, det blir ogiltigt då. Nu vet ni.)

Eller, andan var stark tills det var dags att räkna rösterna. Reglerna sa klart och tydligt att om valkuverten inte stämde överens med antal namn avprickade så skulle man räkna om. Stämde det inte då heller skulle man göra det igen. Och det stämde inte.

Skärmbild (89)

Det blev några intensiva timmar i Kulan, men sakta och säkert började ett resultat ta sin form. Den största partiet var Moderaterna, kanske inte överraskande med tanke på att Åva faktiskt ligger i den blåa kommunen Täby. Även på de andra gymnasieskolorna i Täby var Moderaterna solklara vinnare.  På andraplats med 23,16% kom Sverigedemokraterna, vilket är en stor skillnad från Tibble och TEG, där SD endast fick 8,65% respektive 5,38%. Rykten hade gått att vissa klasser hade kommit överens om att bara rösta på SD.

Valet 2018 må vara över, även om det politiska läget i landet är mycket osäkert för tillfället. Vad detta resultat innebär för Åva och våra elever återstår att se.  

 

Text: Engla Halvarsson & Märta Wallén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s