Världens bästa biografi

Aktuell läsning i många klasser på Åva gymnasium är självbiografin “Born a crime” av Trevor Noah. Den handlar i stora drag om apartheid i Sydafrika, och lite om Trevor Noah.

I “Born a crime” följer vi Trevor Noah, son till en vit pappa och en svart mamma, som växer upp under apartheid i Sydafrika. Hans födsel var ett brott mot lagen och skapar många problem under hans uppväxt. Det slutar med att han blir komiker.

Trots att Trevor är komiker så har han skrivit en ganska tråkig bok. Det är alldeles för mycket fakta om saker som ändå bara kommer att förvaras i någon avlägsen del av hjärnan vi aldrig använder. De få utdrag som faktiskt handlar om hans liv är i och för sig ganska bra, förutom när han blandar in ironi i dem. Tyvärr gör han det nästan hela tiden… Ironi kan vara roligt om man använder det på rätt sätt, men det blir bara konstigt att kombinera hans uppväxt och just den tiden i Sydafrika med ironi, det finns faktiskt inget ironiskt med den alls. Men allt det tråkiga i boken kan inte heller bara skyllas på Trevor Noah, för det är inte specifikt hans biografi som är tråkig, utan i princip alla biografier är det. Man ska ha haft ett riktigt spännande liv för att någon ska vilja läsa om det, och till och med om man har haft det, har man väl ändå tillräckligt fullt upp med sitt eget liv för att orka tänka på någon annans? Men å andra sidan vet vi i alla fall vad Trevor Noahs favoritdessert är nu, hoppas det kommer till användning på grammatikprovet!!!

En fördel med “Born a crime” är att Trevor både lyckas berätta sin historia och samtidigt lära ut Sydafrikas historia, vilket är mycket effektivt och gör den till kanske världens bästa biografi. Dessutom är kapitlet om hans kompis Hitler ganska roligt. Och det måste klargöras att “Born a crime” inte är en dålig bok, bara en tråkig. Vi på Åva vill dock tacka Trevor Noah för de kunskaper han gett oss om apartheid. Utan honom hade vi aldrig vetat att det fanns.

Text: Wilma Manberger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s