Sol på burk? – Tips på hur du tar dig igenom vintermörkret

Text: Lina Niland & Josefin Stare

Känner du igen känslan? Känslan av att knappt kunna öppna ögonen, av att ständigt vara trött och att nästintill inte klara av skoldagen. Jo tack, vi vet hur det känns. Novembertröttheten är ett känt faktum. Det är mörkt när du går till skolan, mörkt när du ska hem och det finns inget du kan göra åt saken. Du inte kan påverka hur jorden rör sig i förhållande till solen men tro det eller ej, det finns några sätt att pigga upp vardagen och göra det bästa av situationen.

Som vi alla märkt lyser solen med sin frånvaro, vilket vi inte mår bra av. Faktum är att en stor del av Sveriges befolkning lider av D-vitaminbrist under vinterhalvåret. Så känner du dig svag, trött och på dåligt humör kan du med största sannolikhet lida av brist på D-vitamin och då kan det absolut vara värt att testa “sol på burk”.

I mörka tider som dessa är det viktigt att ha något att se fram emot. Varför inte följa en bra serie? Finns det något bättre att slå sig ned lite trött och frusen med en varm kopp och njuta av ett riktigt bra program? Du kan se en dokumentär, en kriminalserie eller något romantiskt. Det spelar ingen roll så länge du får en bättre stämning i den annars så gråa vardagen.

Även om du har din favoritserie att se fram emot kan det vara kul att ha något annat lite större att längta till. Kanske är det en resa, nästa lov, ljusare tider och studenten eller kanske bara en helt vanlig fika med dina vänner efter skolan. Det gäller att ta vara på de små stunderna som består av någonting annat än bara skola, stress och mörker.

Det är viktigt att inte deppa ihop och låta mörkret ta över. Det är svårt att inte påverkas och ofta kan det kännas hopplöst. Skolan blir svår, dagen går långsammare och du går som på autopilot. Försök stanna upp och uppskatta de små sakerna som kan pigga upp, de är viktiga!

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s