Daniel och Marcus tar Amnesty till Åva!

Text: Julia Salwén

Många har nog hört om Åvas Amnesty-förening, men få har förmodligen någon aning om vad den gör. Att Amnesty är en internationell organisation som kämpar för mänskliga rättigheter är berömt, men hur kan det arbetet appliceras på skolarbetet här i Åva? Jag träffade Marcus Andersson och Daniel Ahlsten för att prata om mänskliga rättigheter och hur Åva-elever kan hjälpa till att påverka världen.

Denna vecka och nästa kommer alla elever som läser Engelska 6 skriva ett brev som ska skickas till en eller flera utvalda personer. Detta görs i samarbete med Amnesty. En av de ansvariga för uppsatsskrivandet på Åva är Daniel Ahlsten.

Daniel, kan du berätta om uppsatsen för Engelska 6-eleverna och hur den ser ut för i år?

Breven till Amnesty kan skrivas som solidaritetshälsningar till specifika människorättskämpar, eller som uppmaningar till stater där mänskliga rättigheter kränkts, ett så kallat “appeal letter”. Årets tema är kvinnliga rättigheter och man har valt ut kvinnliga aktivister som kommer stå i fokus. Eleverna ska därför i år skriva brev till personer i regeringen i Sydafrika, där en kvinna som motsatt sig utbyggnad av gruvor  fått motta hot och trakasserier.

Vi har haft detta som uppgift för Engelska 6-elever i två år nu och eleverna har verkat tycka uppgiften varit viktig. Det man skriver spelar faktiskt roll på riktigt. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Har ni fått någon respons tidigare år från dem ni skickat till?

Ja – förra året fick vi svar från jamaicanskan Shackelia Jackson via Amnestys hemsida. Vissa skolor har också fått svar direkt hänvisade till dem, till exempel av visselblåsaren Chelsea Manning.

Förutom det årliga uppsatsskrivandet finns det mer man kan göra som människorättsaktivist på Åva. Marcus Andersson är ansvarig och kontaktperson för Amnesty på Åva.

Hej Marcus! Hur länge har Amnesty funnits på Åva?

Det fanns en liten Amnesty-grupp när jag började jobba här för fyra år sedan. Just då skulle Amnesty utöka antal Amnesty-skolor och då ansökte jag om att Åva skulle bli en sådan. Tanken med det här är att bredda samtalen om mänskliga rättigheter. Det ska inte bara pratas om inom samhällskunskapen, utan inom alla ämnen.

Vad gör Amnesty-gruppen på skolan?

Varje år har Amnesty fyra “fall” där elevgruppen kommer försöka samla underskrifter. En vecka per fall, fyra veckor totalt. Då står föreningen i centralhallen eller utanför matsalen och pratar med elever och samlar underskrifter. Det kan till exempel vara för att frige en politisk fånge. Underskrifterna skickas sedan till staten i fråga, som brutit mot mänskliga rättigheter på ett eller annat sätt. Det är ett bra sätt för eleverna att lära sig mer om mänskliga rättigheter, att lära sig hur en icke-statlig förening fungerar. Att vara delaktig i att skapa en bättre värld.

Ibland kan Amnesty-föreningar på olika skolor gå ihop och anordna aktiviteter tillsammans; för några år sedan anordnade bland annat Kungsholmens Gymnasiums Amnesty-grupp tillsammans med Amnesty-gruppen på Åva ett lopp där man sprang till stöd för HBTQ-personers rättigheter i Tunisien. Som medlem i Amnesty-föreningen får man chansen att följa med på Amnestys årsmöte och ta del av hur ett föreningsliv fungerar.

Genom Amnesty blir Åva en del av ett globalt nätverk. Tittar man historiskt har det varit så att de här kampanjerna haft stor betydelse på grund av det stora internationella trycket. Hur kan vi utöva makt? Jo, vi kan visa för staterna att vi ser vad de gör, men vi kan också visa för de här människorna att de finns. Det tror jag har väldigt stor betydelse.

Korta fakta:

  • Amnesty International är, enligt deras egen hemsida, en “global organisation som kämpar för alla människors lika värde. Vi arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden.”
  • Åva är en av 29 skolor som Amnesty samarbetar med i Sverige
  • Man kan hitta Åvas Amnesty-grupp på instagram under @amnesty_ava

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s